Bewegen Gezond gewicht Gezondheid

De beste sporten om te beoefenen als je al heel lang niets meer hebt gedaan

Hoe je toch kunt sporten ondanks je rugklachten

Je hebt al een tijdje niet gesport? Niets ergs aan. Misschien ben je aan het bijkomen van een blessure, was je te druk of kon jij je er gewoon niet zo goed toe zetten. Het belangrijkste is dat je nu wel weer wat wilt gaan doen! Maar als je het niet ziet zitten om direct vooraan te gaan staan bij die heftige bootcamp dan zijn er ook nog andere manieren om rustig aan weer te beginnen.

Doe sport in spelvorm
Ga met je kinderen, vrienden of partner naar het park en neem een bal mee, speel een potje badminton of neem een frisbee mee. Speel, geniet en beweeg!

Gebruik je lichaam
Krachttraining is goed voor je lichaam, maar soms kan het een drempel zijn om in de sportschool aan de gewichten te hangen. Je kunt in plaats daarvan ook kiezen voor oefeningen met je eigen lichaamsgewicht zoals: crunches, muurzitten, squats, planken, push-ups. Deze oefeningen zijn net zo effectief en kun je thuis zonder apparatuur doen. Je kunt altijd even op YouTube checken voor de juiste uitvoering van deze oefeningen.
Gerelateerd: Sport de belangrijkste bijzaak van het leven

Probeer spinning
Spinning is mooie manier om je conditie weer op te bouwen. Je kunt zelf bepalen hoe zwaar jij de weerstand op je fiets zet. Je hebt de voordelen van een groepsles (energie, instructeur, motivatie door mede sporters), maar je kunt zelf bepalen hoe ver je gaat. Want het is helemaal prima om het tussendoor een paar minuten wat rustiger aan te doen of om even bij te komen.

Yoga
Flexibiliteit wordt vaak onderschat wanneer we aan fit zijn denken en yoga is een goede manier om je spieren te trainen (waardoor je blessures kunt voorkomen). Voordat jij je in allerlei ingewikkelde poses gaat wringen is het goed om te kijken voor welke yoga jij je aanmeldt. Want er zijn genoeg klasjes die het heel rustig aanpakken.
Gerelateerd: Loslaten, genieten en ontspannen. Hoe ik dit heb geleerd na mijn burn-out

Zwemmen
Zwemmen is een fantastische optie wanneer je terug in shape wilt komen. Het verhoogt je hartslag zonder dat je te veel druk op je lichaam legt. En daarnaast is sowieso rustgevend om je in het water te bevinden.

Work-out video’s
Work-out video’s op bijvoorbeeld YouTube zijn een top manier om je in beweging te krijgen. Wan je kunt in de rust van je eigen huis bewegen. Er is een enorm aanbod online van kickbox video’s, zumba tot pilates.

Gebruik een workout app
De technologie staat voor niets, dus waarom gebruik je het ook niet om fit te worden? Want er bestaan enorm handig apps die je motiveren en je goede begeleiding geven als je liever in je eentje traint. Voorbeelden zijn de Nike trainings app en de Couch to 5K app.

Wandelen
Wandelen is de simpelste manier om je conditie weer langzaam op te bouwen. Begin klein met een rondje om en zo kun je steeds verder lopen. Beweeg je armen lekker mee en houd de pas er flink in.
Gerelateerd: 6 redenen waarom wandelen zo gezond is