Burn-out

5 dingen die iedereen met een burn-out zou moeten weten

5 dingen die iedereen met een burn-out zou moeten weten
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Je bent op, opgebrand, uitgeput en hebt een burn-out. Waarschijnlijk heb je al jaren lang keihard gewerkt. Zonder moeite jezelf op de laatste plek gezet, terwijl je wel voor iedereen om je heen klaar stond. Want ja, op jou kon je bouwen, als je jou iets vroeg dan wisten mensen zeker dat het goed zou komen. Jij leverde perfect werk af, stelde hoge eisen aan jezelf en opgeven was voor watjes, een doorbijter was je!

En nu kun je niet meer en dat is super k*t! Ik heb hetzelfde meegemaakt. Ik wist ook niet meer hoe ik verder moest, was uitgeput en een emotioneel wrak. Maar ik wil je wel het volgende meegeven:

1 Je bent niet zwak
Je krijgt niet zomaar een burn-out. Je hebt jaren lang veel te veel van je lichaam gevraagd, het volledig uitgeput en nu is het op. Ik baalde zo enorm van het feit dat ik niet meer kon, dat juist ik was omgevallen. Dat voelde echt als falen en als een teken van zwakte. Nou even voor de duidelijkheid, je bent niet zwak en je hebt niet gefaald! Je bent je grenzen overgegaan, je wist niet beter en je bent maar doorgegaan. Dat is geen teken van zwakte, dat betekent dat je een enorme bikkel bent, maar ook bikkels zijn gewoon mensen en geen robots.

2 Gooi je planning maar uit het raam
Oké je bent omgevallen en nu? Herstel! Hoe, wat, met wie? Als je het goed plant en alle dingen doet die je moet doen om te herstellen kun je over 3 maanden wel weer aan het werk, toch? Nou 3, maanden? Maak er maar 2 van, jij was altijd de beste dus jij bent ook de beste in het herstellen. Fout.

Ieder mens is anders en ieder lichaam is anders, er bestaat geen vaste termijn voor jouw herstel. Dus gooi alsjeblieft je planning uit het raam. Wees heel erg lief voor jezelf, leer voor het eerst eens luisteren naar wat jij wilt, naar wat je lichaam nodig heeft. Zorg niet dat je steeds weer teleurgesteld bent omdat je na die drie maanden toch nog steeds niet aan het werk bent en je planning dus niet hebt gehaald, of na 6 maanden of na een jaar. Leef tijdens deze periode met de dag, het is niet anders.

3 Luister naar jezelf
Je zal waarschijnlijk enorm veel tips krijgen van hulpverleners, maar ook van vrienden en familie. Ga hardlopen, ga wandelen, doe aan yoga, ga mediteren, zorg dat je de kunst van de mindfulness onder de knie krijgt, enz. Maar wat wil jij? Wil jij vooral slapen? Ga dan alsjeblieft lekker slapen, als er iemand niet lui is dan ben jij het wel, dus als jouw lichaam aangeeft dat het moet rusten, rust! En ja hardlopen is goed voor het herstel, maar als je hier nog niet aan toe bent en jezelf ertoe gaat dwingen dan ben je weer net zo bezig als vroeger. Als je lichaam weer wat sterker is dan zul je merken dat je zin krijgt om een rondje te wandelen of hard te lopen. Alles op zijn tijd en hoe die tijd eruit ziet? Dat voel jij aan door te leren luisteren naar je lichaam.

4 Je gaat terugvallen
Uiteindelijk zul je zien dat je stapjes gaat zetten, kleine stapjes, maar het zijn stapjes. Hoe fijn is het als je weer gewoon een keer naar de supermarkt kunt gaan of dat je zowaar een nacht door hebt geslapen! Dat zijn enorme overwinningen, heerlijk! Je krijgt er kracht en vertrouwen door, maar dan word je wakker en dan lukt het niet meer. Je voelt je vreselijk, bent moe en depressief. Yep, een terugval. Ik wil je waarschuwen, we hebben ze allemaal. Het hoort erbij, hoe naar ook. Schrik daarom niet, je bent niet terug bij af. Maar bij een burn-out is het: 6 stapjes naar voren en 4 stapjes terug, maar uiteindelijk heb je wel die 2 stappen vooruit gezet!

5 Houd vertrouwen
Soms weet je echt niet meer of dit ooit nog goedkomt. Ik ken het gevoel, daarom wil ik je dit meegeven: houd vertrouwen. Ook jij gaat herstellen, ook jij zult waarschijnlijk zeggen dat je enorm veel van deze periode hebt geleerd en dat dit nodig was om jezelf te vinden. Houd vertrouwen in je herstel.

Zelf herstelt of nog herstellende van een burn-out? Wat zou jij je mede burn-outers willen meegeven? We kunnen elkaar helpen, deel het op Facebook.

Liefs Josine

Ook interessant: Ik hoop dat je het nooit echt zult begrijpen

ps Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @Herhealth.nl

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.