Relaties

Wat je beter niet tegen elkaar kunt zeggen als je een relatie hebt

partner emotionele intelligentie

Het is nooit leuk om ruzie te hebben met je geliefde, maar ruzies horen er nou eenmaal bij. Zo voorkom je dat dingen niet uitgesproken worden en je ongemerkt uit elkaar groeit. Wanneer je zo dicht bij elkaar staat is het logisch dat je het soms oneens bent.

Bijvoorbeeld ruzies over geld; deze gesprekken zijn ongemakkelijk en moeilijk maar uiteindelijk kan het wel tot een compromis leiden. Het kan leiden tot een betere financiële besluitvorming, waarbij jullie weer een stukje dichter bij elkaar zijn gekomen omdat jullie je naar elkaar durfden uit te spreken.

Maar er zijn een paar dingen die we beter niet tegen elkaar kunnen zeggen. Ook al ben je soms geneigd om in een ruzie deze dingen naar je partner te roepen, denk nog eens goed na. Want ze doen meer kwaad dan goed:

1 Je vriend is vreselijk
Het is niet het eind van de wereld als jij niet op kunt schieten met een van de vrienden van je partner. Er is blijkbaar een reden dat deze persoon in het leven van je partner is en door slecht over deze persoon te spreken raak je alleen maar verder van je partner verwijderd. Behalve wanneer deze vriend je opzettelijk kwetst of iets ongepast doet dan is het goed om je aan het motto: ‘leven en laten leven’ vast te houden.

2 Je hebt een slechte rijstijl
Ben je echt in gevaar? Is je partner aan het sms’en terwijl hij of zij aan het rijden is of rijdt hij of zij veel te hard? Zeg er wat van. Maar verder brengt het je nergens om je partners rijstijl te bekritiseren, behalve dat je er ruzie van krijgt.

3 Trek je dat aan?
Wanneer je partner graag heeft dat je alles recht voor zijn raap zegt, ga je gang en neem geen blad voor de mond over wat iemand draagt. Maar wanneer je een relatie hebt met iemand die ook maar een beetje gevoelig is probeer dit directe commentaar dan te vermijden. Het is niet leuk om te horen dat je er niet zo leuk uitziet, vooral niet als iemand zijn best heeft gedaan om er leuk uit te zien.

4 Ik verdien meer geld dan jij
Behalve als het vervolg op de zin is, …”daarom betaal ik deze keer dit etentje”, is het niet verstandig om iemand dit voor zijn of haar voeten te gooien. Het is kleinerend en gemeen, twee dingen die niet in een relatie thuis horen. Meer geld verdienen betekent niet dat jij het direct voor het zeggen hebt of meer macht hebt binnen de relatie.

5 Kom niet aan mijn telefoon
We hebben allemaal persoonlijke informatie opgeslagen in onze telefoon. Maar wanneer je niets te verbergen hebt voor je partner dan is er geen reden om defensief te worden over je telefoon. Het is absoluut redelijk om te verwachten dat iemand respect heeft voor jouw privacy, maar wanneer jouw partner jouw telefoon even moet gebruiken en jij wordt boos omdat hij of zij niet aan jouw telefoon mag komen dan kun je er vanuit gaan dat er een ruzie komt.

6 Nou, ik doe tenminste nooit ……(vul de puntjes in met een zwak moment van je partner)
We hebben allemaal dingen waar we niet trots op zijn, maar dat oprakelen om je partner bewust te kwetsen is gemeen. Doe je best om je partner volledig te accepteren en niet te veroordelen zodat deze opmerkingen niet uit je mond glippen wanneer je ruzie met elkaar hebt. Onthoud dat je de dingen die je zegt niet meer kunt terugdraaien.

7 Moeten we alweer naar jouw familie?
Jouw schoonfamilie is misschien niet jouw favoriete groep mensen maar ze zijn de familie van je partner dus er wordt van je verwacht dat je ze regelmatig ziet. Heb jij het gevoel dat jouw schoonfamilie onrealistische verwachtingen heeft? Praat er dan over en bespreek samen met je partner wat jouw grenzen zijn.

MindBodyGreen

Laat een reactie achter