Bewegen Gezondheid

Wandelen is echt goed voor je! 6 redenen waarom het zo gezond is

Natuurlijke remedies tegen een te hoge bloeddruk

Als er één activiteit is welke je overal kunt doen en welke goed is tegen hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes dan is het wel wandelen. Wandelen is veilig genoeg voor de meeste mensen om te doen en het is effectief genoeg om je beter te wapenen tegen ziektes en om je huidige gewicht te behouden. Het kost niets en het kan overal worden gedaan. Aangeraden wordt om minimaal 150 minuten per week te wandelen. Dit komt neer op 5 keer per week 30 minuten wandelen.

Hoewel een half uurtje wandelen helemaal niet zo veel is, is het voor vele van ons toch lastig om te behalen. Daarom vind je onderstaand 6 redenen die je nog eens extra kunnen motiveren om gewoon dat rondje te wandelen.

1 Wandelen verkleint de kans op obesitas
Volgens een studie uit 2009 hebben mensen die wandelen minder kans om obesitas te krijgen. Een recente studie toont aan dat 20 minuten wandelen per dag  het risico van jong overlijden al met 30% vermindert. Door elke dag 30 minuten te wandelen kun je daarnaast ook nog eens ongeveer 150 calorieën verbranden. Wat je kan helpen om af te vallen.

2 Het helpt om diabetes te voorkomen
Door te wandelen wordt je bloedsuiker level gereguleerd, waardoor je insuline levels laag blijven. Na elke maaltijd 15 minuten te wandelen is overigens net zo goed voor je als 45 minuten achter elkaar wandelen.

3 Wandelen is goed voor je hart
Is rennen nou beter voor je dan wandelen? Dat hoeft niet persé zo te zijn, zeker niet als het gaat om je hart. Uit een studie uit 2013 is gebleken dat wandelaars die een zelfde afstand lopen als renners dezelfde voordelen ervaren, zo hebben ook zij een minder hoge bloeddruk, een minder hoog cholesterol en hebben ze minder kans op hart en vaatziektes. Wanneer je wandelt op een tempo waarbij je prima kunt praten maar waarbij zingen wel lastig wordt dan doe je een goede workout voor je hart.

4 Wandelen is voor de meeste mensen haalbaar
Ben je zwanger of heb je bijvoorbeeld last van flink overgewicht? Wandelen is iets wat je wellicht toch nog kunt doen. Zelfs als je begint met maar 2 minuten per dag, elke stap is er één.

5 Het is goed voor je humeur en het helpt tegen depressie en nervositeit
Lichaamsbeweging en specifiek wandelen wordt geadviseerd om de symptomen van een milde tot gemiddelde depressie tegen te gaan. Uit een onderzoek uit 2005 is gebleken dat 5 keer per week 35 minuten wandelen of 3 keer per week 60 minuten, een significante invloed heeft op de symptomen van een depressie.

6 Wandelen kan bijna altijd
Je hebt geen sportabonnement of sportkleding nodig. Je hebt ook geen begeleiding nodig over hoe je nou het beste kunt wandelen. Het enige wat je nodig hebt zijn comfortabele schoenen en soms misschien een paraplu ;).