Geluk

14 manieren om je leven weer op de rit te krijgen nadat je bent gebroken

14 manieren om je leven weer op de rit te krijgen nadat je bent gebroken

Er wordt gezegd dat tijd alle wonden heelt. Maar klopt dit wel? Of is het meer zoals Dr. Phil zegt: “Tijd verandert ons niet. Het is wat we met deze tijd doen wat ons verandert.” Je kunt, nadat je gebroken bent, het heft weer in eigen handen nemen, maar het gaat niet vanzelf. Je moet hier actief mee bezig zijn, veranderingen doorvoeren die je verder brengen. Nieuwe doelen in je leven krijgen. Hieronder vind je eenvoudige methodes die ervoor kunnen zorgen dat jij je leven weer op de rit krijgt:

1 Wees gedisciplineerd als het om zelf-zorg gaat
Als we ziek zijn zorgen we voor onszelf. We rusten, we drinken en we nemen medicijnen. Wanneer we emotioneel worstelen dan moeten we door zelfzorg op dezelfde manier voor onszelf zorgen. Maak van zelfzorg een prioriteit en zorg goed voor jezelf. Neem regelmatig rust, beweeg, eet gezond en zoek hulp als dit nodig is.

2 Herschrijf jouw verhaal
Het verleden is niets meer dan een verhaal wat onszelf blijven vertellen – en dit begrijpen kan enorm bevrijdend werken. Je mag dit verhaal veranderen, je mag veranderen hoe jij jezelf ziet, hoe jij wilt dat dingen in de toekomst anders gaan. Jij hebt de controle over jouw leven.

3 Vertel je verhaal
Wees eerlijk over je verleden. Deel de pijn van alles wat jou is overkomen en sta toe dat jouw kracht andere mensen inspireert. Verstop de dingen die belangrijk voor je zijn niet en weiger om je te verontschuldigen voor wie je ooit was.

4 Word fit
Een sterk lichaam en een sterke geest gaan hand in hand. Vergeet hoe je workout routine je eruit laat zien en focus je op hoe het je laat voelen. Focus je op de kracht, toewijding en structuur die het je brengt. Wanneer je sterker wordt krijg je meer zelfvertrouwen en kun jij jezelf eraan herinneren dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt.

-> 9 kleine dingen die ik doe waardoor mijn leven compleet is veranderd

5 Verwelkom nieuwe mensen in je leven
Het positieve effect wat mensen op elkaar kunnen hebben is enorm. Soms is de beste manier om te helen van een zwaar verleden het laten opbloeien van mooie positieve relaties. We worden zoals de mensen met wie we de meeste tijd spenderen, dus kies voor de mensen die ervoor zorgen dat jij je de beste versie van jezelf bent.

6 Ga een paar dagen weg
Ga een dag, een week of een maand weg uit je vertrouwde omgeving en verwelkom de wereld. Soms kan verandering van omgeving al heel veel voor je geest doen.

-> 6 dingen die mij hebben geholpen om uit mijn burn-out te komen

7 Stop met de dingen die niet voor jou werken
Wanneer we de bodem van de put hebben bereikt dan is dit een mooie kans om opnieuw te beginnen en om dingen anders te doen. Gebruik je pech om te stoppen met die baan, weg te lopen van die slechte relatie of iets anders wat je slecht laat voelen. Als je wordt gedwongen om opnieuw te beginnen kun je het net zo goed, goed doen.

8 Ontdoe je letterlijk van rommel
Plan een weekend of een paar dagen in om je huis op te ruimen. Doe dingen die je niet langer gebruikt weg en maak je huis schoon. Door je huis opnieuw te organiseren kun je je geestlijk bevrijd voelen. Ze zeggen niet voor niets: een opgeruimd huis is een opgeruimde geest.

9 Versterk je relaties met de mensen die van je houden
Wanneer het leven je niet mee zit merk je wie je echte vrienden zijn. Kijk wie er blijven als alles om je heen weg lijkt te vallen. Dit zijn die mensen die er echt toe doen.

10 Maak een budget en houd je eraan
Het is moeilijk om een gevoel van controle over je leven te krijgen als je je financiën niet onder controle hebt. Door jezelf te confronteren met je uitgavenpatroon kun je effectief de controle terugnemen.

-> Ik leer langzaam om niet altijd beschikbaar te zijn

11 Investeer in het veranderingsproces in plaats van in het resultaat
Vaak focussen we ons te veel op dingen die we in de toekomst willen bereiken, maar die misschien nooit gebeuren. Daarom kun je in plaats van te zeggen: “Ik ben gelukkig wanneer…” leren te genieten van het proces van jezelf verbeteren. Wees trots op het feit dat je wilt veranderen en dat je kleine veranderingen maakt in plaats van je geluk te focussen op het resultaat van deze veranderingen.

12 Leer om weg te lopen
Misschien is weglopen van de situaties die je tegen- of kleinhouden wel één van de belangrijkste dingen om de controle weer terug te krijgen. Je moet enorm moedig zijn om weg te lopen van het bekende en veilige. Maar het geeft je ook de mooie kans om opnieuw te beginnen op de manier die jij wilt.

13 Bedenk en stel grenzen
Er zullen altijd mensen zijn die je willen beroven van je plezier en geluk. Daarom is het goed om duidelijke grenzen voor jezelf te hebben. Weet wat jouw grenzen zijn en handel als iemand over de grenzen heen gaat. Dit geldt voor zowel vreemden als voor de mensen waar we van houden.

14 Vergeef
Sta niet toe dat boosheid, wrok of angst je in het verleden houden. Sta jezelf toe om jezelf te vergeven en om anderen te vergeven. Vergeven betekent niet dat je mensen niet meer verantwoordelijk houdt voor hun daden, het betekent dat jij jezelf de vrijheid toestaat om door te gaan in vrede. En om je leven terug te nemen!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?