Geluk

De kracht van de groep: vrouwen die andere vrouwen steunen zijn succesvoller

De kracht van de groep: vrouwen die andere vrouwen steunen zijn succesvoller

Het is tijd dat we het stereotype ontkrachten van het beeld dat vrouwen elkaar niet steunen en dat het onderling haat en nijd is. Want wij vrouwen steunen elkaar wel dergelijk en onderzoeken tonen aan dat vrouwen die andere vrouwen steunen succesvoller zijn.

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Harvard toont aan dat zowel mannen als vrouwen er baat bij hebben om een goed netwerk om zich heen te verzamelen. Daarnaast hebben vrouwen die een groep andere vrouwen om zich heen hebben verzamelend grotere kans op een goede baan met hogere autoriteit en een hoger salaris. De reden? Vrouwen die hogerop proberen te komen lopen tegen obstakels aan zoals onbewuste vooroordelen. Het onderzoek suggereert dat een manier om deze obstakels te overwinnen is door goede connecties te hebben met andere vrouwen. Deze vrouwen delen samen hun ervaringen en geven elkaar advies.

Steek daarom tijd en energie in je netwerk. Zorg voor een groep vrouwen om je heen waar je op kunt bouwen, waar je het leuk mee hebt en die elkaar willen en kunnen helpen. Daarnaast is de kans groot dat wanneer je betekenisvolle relaties opbouwt met vrouwen deze relaties een leven lang blijven bestaan. 

-> Succesvolle vrouwen doen dit 1 keer per jaar en jij zou dit ook moeten doen!

Wissel niet alleen visitekaartjes uit met andere vrouwen, nee follow up! Nodig iemand uit voor een kopje koffie, steek energie en tijd in je relatie en houdt de connectie in stand. Creëer je eigen groep vrouwen op wie je kunt bouwen. Vrouwen die er voor je zijn, vrouwen die je advies kunnen geven, vrouwen waar je mee kunt sparren. Denk eens na, wie zou jij in jouw groep willen? Maak een lijstje en doe er wat mee! Nodig deze vrouwen uit voor een gezamenlijke lunch, verbind deze vrouwen met elkaar en zorg ervoor dat je tijd en energie blijft steken in deze groep. Het voelt goed om onderdeel uit te maken van een groep vrouwen die die elkaar steunen en helpen groeien.

Maar het gaat niet alleen om je netwerk. Laat andere vrouwen groeien en stralen! Als je ziet dat je collega iets goed heeft gedaan, geef haar dan de credit die ze verdient. Vertel het aan je manager, aan je collega’s. Zorg ervoor dat jullie als vrouwen op de werkvloer elkaar steunen in plaats van onderuit halen! Onthoud dat in bijna alle relaties geldt dat wat je geeft je vaak ook weer terugkrijgt.

-> 7 prachtige quotes van vrouwen voor vrouwen 

En zoals Madeleine Albright zei, “There is a special place in hell for women who don’t help other women.”