Geluk

De 7 belangrijkste dingen die we kunnen doen voor de mensen waar we van houden

De 7 belangrijkste dingen die we kunnen doen voor de mensen waar we van houden

We hebben allemaal mensen in ons leven nodig die ons begrijpen. Mensen met wie we een goede band hebben en waardoor we ons veilig en geborgen voelen. Die rekening met ons houden, ons accepteren, het beste in ons naar boven halen en die in ons geloven. En andersom geldt dit natuurlijk ook, want wij moeten er ook voor de mensen in ons leven zijn.

Het maakt niet uit of het om je vrienden, familie of partner gaat, deze relaties zijn belangrijk. Toch is makkelijk om deze relaties even op een laag pitje te zetten omdat we zo druk zijn, omdat we met andere dingen bezig zijn. Maar dat is zo zonde, want de mensen om ons heen zijn het belangrijkste uit ons leven. Zij maken namelijk ons leven. Daarom zie je hieronder een lijstje van 7 dingen die we kunnen doen voor de mensen waar we van houden:

1 Geef aandacht
Leg je telefoon neer en geef de ander jouw volledige aandacht en focus. Je berichtjes en mailtjes zijn er later ook nog. De persoon die voor je zit niet.

2 Luister
Luister aandachtig. Bedenk niet wat je wilt zeggen of hoe je kunt reageren. Nee luister en probeer de ander te begrijpen. Laat de ander weten dat jij oprecht interesse hebt.

3 Wees eerlijk over jezelf
Wees eerlijk over wie je bent. Zelfs als dit ongemakkelijk is. Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn om je beter voor te doen dan je bent, wees jezelf. Stel je kwetsbaar op en laat jezelf zien.

4 Acceptatie
Accepteer de tekortkomingen van de ander, weet dat dit bij de ander hoort. Accepteer dit en weet dat niemand perfect is, niet de mensen van wie je houdt en ook jijzelf niet.

5 Het voordeel van de twijfel geven
In plaats van het direct het slechtste te denken is het belangrijk om de mensen van wie je houdt het voordeel van de twijfel te geven. Net zoals ook jij het voordeel van de twijfel wilt. Neem aan dat de ander niet bewust onbeleefd was, niet expres de afspraak is vergeten en je gevoelens niet bewust heeft gekwetst.

6 Vergeef
Vergeef anderen, accepteer dat we allemaal fouten maken. Vergeef, laat los en ga verder. 

7 Laat je waardering horen
Laat de ander weten dat je hem of haar waardeert. Geef een compliment over de manier waarop iemand zijn of haar kinderen opvoedt, over hoe de ander altijd voor iedereen klaar staat, over hoe iemand de sfeer altijd positief houdt. Laat de ander weten duidelijk weten hoezeer je zijn of haar acties waardeert.