Relaties Single

Val jij vaak voor onbeschikbare mannen? Zo doorbreek je dit patroon

Hoe doorbreek jij het patroon van onbeschikbare partners

Veel vrouwen kennen dit probleem, ze kiezen partners uit die eigenlijk niet beschikbaar zijn. Wat hebben allemaal verschillende ideeën over wat onbeschikbaar zijn dan inhoudt, maar over het algemeen bedoelen wij met onbeschikbaarheid:

  • Iemand laat jou niet (voldoende) toe in zijn leven
  • Iemand stelt zich niet voor jou open op de manier die jij graag zou zien
  • Je krijgt niet voldoende in een relatie

Soms beginnen problemen met relaties bij onszelf. Wanneer jij een bepaald patroon moet doorbreken dan is het goed om te kijken naar wat er met jou van binnen gebeurt.

Dat gezegd te hebben vind je onderstaand de 3 voornaamste redenen waarom wij onbeschikbare mannen aantrekken en hoe we dit patroon kunnen doorbreken:

1 Jij bent zelf niet beschikbaar voor je parter
Waneer je iemand wilt daten die zich openstelt voor jou dan is de eerste regel dat jij je ook openstelt voor de ander. Vaak staan we onbewust niet zo open voor anderen als dat we zelf denken.

Ook al denk je om de gevoelens van de ander, ben je verliefd en denk je de hele tijd aan hem, dan nog hoeft dit niet automatisch te betekenen dat jij jezelf openstelt in een relatie. Want hoewel om iemand geven natuurlijk stap 1 is, betekent beschikbaar zijn ook dat jij jezelf laat zien. En dit is iets wat velen van ons moeilijk vinden.

Wanneer jij jezelf niet bent in een relatie – wanneer jij jezelf verandert of aanpast om iemand anders  tevreden te stellen, wanneer je bepaalde delen van jezelf verbergt of wanneer je dingen niet deelt – dan ben je eigenlijk zelf ook niet beschikbaar in deze relatie. Dit gedrag kan ervoor zorgen dat mensen aantrekt die net zo onbeschikbaar in een relatie staan als jijzelf.

Hoe kun je dit dan veranderen?

Wees jezelf

Het is niet altijd makkelijk om jezelf te zijn, maar het heeft zoveel voordelen in relaties. Door jezelf te zijn kun je voor jezelf opkomen, kun jij je echte gevoelens delen en ben je wie je bent ongeacht wat die andere daar ook van vindt. Hoe meer jij van jezelf laat zien in relaties, hoe meer jij je geaccepteerd, gezien en geliefd voelt door anderen.

2 Je verwart jezelf opofferen met beschikbaar zijn
Mensen die altijd te veel geven in relaties eindigen vaak met partners die niet beschikbaar zijn. Dit is de reden:

Wanneer je te veel geeft dan offer jij jezelf op voor de behoeften van iemand anders. En wanneer jij jezelf altijd opoffert voor anderen dan voel jij je uiteindelijk dus ook opgeofferd.

Wanneer we te veel geven dan compenseren we vaak het gevoel van niet goed genoeg te zijn. Onbewust denken we dat als we zelf maar genoeg geven, we dit vanzelf terug krijgen. Maar zo werkt het niet. In plaats daarvan offer jij jezelf op en voel jij je opgebrand en heb je het gevoel dat mensen jouw goedheid in relaties misbruiken. Niet leuk.

Hoe kun je dit veranderen?

Zie van jezelf in dat jij constant te veel geeft en stop hier mee!

Wees je bewust van je please patronen en maak een keuze om dit niet meer te doen.  Stop met ja zeggen wanneer je eigenlijk nee wilt zeggen. Leer hoe je jouw grenzen moet aangeven. Wanneer je los komt van jouw neiging om jezelf op te offeren voor anderen dan zul je merken dat je partners aantrekt die veel minder de neiging hebben om maar van jou te ‘nemen’.

3 Je bent niet beschikbaar voor jezelf
Dit is het lastigste issue. Maar wanneer je dit verandert valt alles op zijn plek. Een belangrijke les in relaties is de volgende: Mensen zullen jou behandelen zoals jij jezelf behandelt. Vaak denken we dat we onszelf helemaal hebben geaccepteerd. Maar wanneer we dan verder kijken dan zien we dat we eigenlijk nog hartstikke streng voor onszelf zijn. We accepteren onze echte gevoelens nog niet, we veroordelen onze fouten en we zijn kritisch op onszelf.

Hoe verander je dit?

Zorg dat jij jezelf behandelt zoals je wilt dat een partner jouw behandelt. 

Hoe meer jij van jezelf gaat houden en voor jezelf gaat zorgen, hoe meer geliefd jij je zult voelen door anderen.

Het patroon van het aantrekken van mannen die onbeschikbaar zijn is frustrerend, maar het is wel iets wat je kunt doorbreken. Wanneer jij oefent om zelf open te staan, naar jezelf en naar je partner, dan zul je merken dat jouw relaties mooier zullen worden.