Geluk

Leer leven in het Nu – deel 3

Leren om in het nu te leven, deel 2
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Het Nu is het enige moment dat er echt toe doet. Niets gebeurt gisteren, niets gebeurt morgen, alles gebeurt nu. En toch zijn we vaak overal behalve in het Nu – in het huidige moment – aanwezig. Los van dat het mentaal en fysiek uitputtend is om altijd maar in gedachten ergens anders te zijn, en om ons zorgen te maken, te klagen, te malen etc., is het ook eeuwig zonde om nooit eens volledig in het huidige moment te zijn. Voor je het weet heb je een leven lang heel veel naar het verleden teruggekeken en heel veel nagedacht over een betere (of slechtere) toekomst, zonder echt te genieten van het leven dat zich op ieder moment daadwerkelijk afspeelde.

De afgelopen twee weken beschreef ik al een aantal manieren om meer in het Nu te leven volgens The Power of Now van Eckhart Tolle. In dit artikel leg ik nog een aantal uit, om je te helpen wat meer in het huidige moment te leven. Want het is zo mooi!

Dit is het laatste deel van 3 artikelen over de manieren om in het Nu te leven volgens The Power of Now. Lees vooral ook deel 1 en deel 2!

Wees volledig aanwezig in je lichaam
Het lichaam kan heel goed gebruikt worden als hulpmiddel om je in het Nu te brengen. Richt je aandacht daarvoor volledig op het innerlijke energieveld van je lichaam. Observeer of je dat op kunt merken, kunt voelen; of je je lichaam als het ware van binnenuit kunt voelen. Wees volledig aanwezig in je lichaam. Op het moment dat je aandacht en bewustzijn bij en in je lichaam is, is die niet in je hoofd en krijgen gedachten geen kans. Je kunt niet volledig in je lichaam zijn zonder ook volledig aanwezig te zijn in het Nu.

Als vrouw kun je ook je maandelijkse cyclus als middel voor bewustzijn gebruiken. Als je weet dat je menstruatie er bijna weer aan zit te komen, voordat de eerste fysieke en mentaal-emotionele tekenen zich openbaren, wordt dan heel alert en wees zo volledig mogelijk aanwezig in je lichaam. Zie of je de eerste tekenen van de aankomende menstruatie kunt ontdekken. Als die zich voordoen, wees je er dan volledig bewust van. Observeer en accepteer dat ze er zijn en oordeel er verder niet over.

Wordt je bewust van je ademhaling
Je ademhaling is altijd bij je. Het is daarom altijd beschikbaar als ankerpunt om je op te focussen. Wordt je daarom zo vaak mogelijk bewust van je ademhaling. Voel de lucht in – en uit je longen stromen. Focus je volledig op je ademhaling. Gedachten krijgen zo geen kans en je bent aanwezig in het Nu.

Luister naar de stilte
Luisteren naar de stilte, waar je ook bent, is een gemakkelijk en directe manier om meer bewustzijn te creëren. Wees je bewust van de stilte die er altijd is. Die achter en tussen alle geluiden zit; de stilte waar vanuit alle geluiden ontstaan. Luisteren naar stilte creëert stilte in je zelf. Al je aandacht wordt namelijk weggeleid van je gedachten en gaat toe naar het luisteren. Alleen de stilte in jezelf kan de stilte buiten jezelf waarnemen. Je bent volledig alert en aanwezig.

Wordt je bewust van ruimte
Net zoals je je bewust kunt worden van stilte, kun je ook bewust zijn van ruimte. In plaats van aandacht te besteden aan de dingen die in een bepaalde ruimte staan, probeer de ruimte zelf te ervaren. Wordt je daarom intens bewust van de ruimte. Als je je aandacht wegleidt van de dingen die in een ruimte zijn, naar de ruimte zelf, wordt je aandacht ook automatisch weggetrokken van de dingen in je geest; je gedachten, emoties en de objecten van je zintuigen. Je kunt namelijk niet denken én je bewust zijn van ruimte.

Leven in het Nu. Het is zo simpel maar tegelijkertijd ook zo moeilijk. Ik hoop je met deze artikelen handvatten gegeven te hebben om ook wat meer bewustzijn in jouw leven te brengen!

www.zensible.nl

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie