Gezondheid

Wat yoga voor mij betekent

Wat Yoga voor mij betekent
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Twaalf jaar geleden stapte ik voor het eerst op een yogamatje en ik was direct verkocht. Ik had al eerder aan yoga gedacht en thuis al eens wat geprobeerd, maar echt op les gaan dat kwam er niet van. Maar toen, vlak na het overlijden van mijn vader, stond het water me aan de lippen in een poging om mijn werk, mijn leven en mijn emoties op de rails te houden. In het kader van, “Ik heb  ontspanning en tijd voor mezelf nodig en wel nu!” ging ik op zoek naar een leuke yogaschool. Maar ondanks dat ik in een middelgrote plaats in het westen van het land woon was het aanbod in yogalessen niet bijster groot. Dus koos ik maar gewoon de meest dichtstbijzijnde yogastudio en meldde me aan.

De ruimte waar de les in gegeven werd was klein en lag volgepropt met soms wel 10 matjes. De yogadocente was een struise vrouw, toen al ruim de 50 gepasseerd, die wars was van moderne yogadingen zoals hippe leggings, dure yogamatten of hulpstukken. Gewoon een oerhollandse vrouw met een” doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” mentaliteit. Niet direct het type dat ik verwachtte toen ik daar kwam voor mijn eerste les, maar toen ze eenmaal les gaf deed dat er totaal niet meer toe. Want haar lessen vond ik heerlijk; rustig, duidelijk, ontspannen en zonder druk. Precies wat ik zocht, wat bij mij past en wat er voor zorgde dat ik iedere week weer uit keek naar de anderhalf uur yoga. Het ultieme rustpuntje in mijn drukke leven.

Negen jaar lang heb ik les gevolgd bij deze yogastudio. Ooit stopte ik drie maanden, maar ik wist niet hoe snel ik terug moest gaan, zo erg miste ik het. Totdat de yogadocente zelf besloot te stoppen met lesgeven. Dat betekende het einde van een hoofdstuk en afscheid nemen van een vertrouwde groep mensen. Jammer vond ik dat, maar toch ook wel een uitdaging om uit te gaan vinden wat er nog meer te beleven was in “yoga-land”. En dat was een stuk meer dan toen ik voor het eerst op zoek ging naar een yogastudio!

Verschillende lessen en stijlen heb ik geprobeerd. Les bij iemand op haar zolder ( niks voor mij!), power-yoga en body-balance op de sportschool ( leuk, maar niet voor elke week) en uiteindelijk kwam ik bij een yogastudio terecht waar dezelfde soort yoga werd gegeven als ik gewend was, maar op een wat actievere manier. Er werd meer spiergericht les gegeven en dat vond ik leuk, na 9 jaar vooral rustige, meditatieve yogalessen te hebben gevolgd. Toch voelde ik na verloop van tijd dat ik meer verdieping en uitdaging nodig had, vooral in de andere onderdelen die ook bij yoga horen maar die misschien niet bij iedereen even bekend zijn.

In het westen staat yoga namelijk vooral bekend om het doen van de yoga-houdingen. Daarnaast zijn er nog 7 stappen in de yoga, die samen het achtvoudig pad genoemd worden. Onder andere bewust in het leven staan en aandacht geven aan je gedrag, wat is wenselijk en wat eigenlijk niet. Voorbeelden daarvan zijn geweldloos leven ( zowel fysiek en verbaal als in gedachte), de waarheid spreken en tevreden zijn met wat je hebt. Andere onderdelen zijn ademhalingstechnieken, controle over je zintuigen, concentratie en meditatie. Allemaal stappen die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot het uiteindelijke “doel” van yoga; gelukzaligheid of verlichting. Dit is een heel korte samenvatting, maar wil je iets meer weten over het achtvoudig pad kijk dan bijvoorbeeld eens op deze website .

Het imago van een wat suffe bezigheid, waarbij in een achterafzaaltje een groepje vrouwen in een kring zat te mediteren heeft lang om yoga heen gehangen. De afgelopen jaren heeft de populariteit van yoga echter een vlucht genomen. Veel mensen willen bewuster in het leven staan, gezonder eten, meer bewegen en ontspannen. Yoga kan daar een heel mooie aanvulling op zijn.

Yoga betekent in het sanskriet “eenheid” of “samenbrengen”. Met andere woorden; in balans komen door jezelf beter te leren kennen, zowel lichamelijk en geestelijk. Maar ook: jezelf tijdens een yogales (of juist na de les) af en toe stevig tegen komen. En ook al doen sommige flitsende yogafoto’s je het soms wel denken; yoga gaat vooral niet om presteren. Het maakt niet uit of je wel of niet met je handen plat op de grond komt. Of dat je mede-yogi veel leniger is dan jij en veel gemakkelijker in allerlei houdingen kan blijven staan. Yoga doe je vooral voor jezelf; om jezelf fit te houden, als rustpuntje in je leven en voor persoonlijke groei. Eigenlijk is het een kadootje aan jezelf, want ben je eenmaal ” in to yoga” dan wil je vaak niet meer zonder en raak je nooit uitgeleerd.

Mocht je willen ontdekken of yoga bij jou past, dan raad ik je aan om bij verschillende yogascholen les te volgen en verschillende stijlen te proberen. Op die manier vind je makkelijk uit wat goed bij jou past. Degene die de les geeft, de yogastijl of de ruimte waarin de les gegeven wordt, het kan allemaal van invloed zijn op jouw yoga-ervaring dus probeer het lekker uit en geniet van jouw weg door “yoga-land!

www.balanceyourday.nl

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie