Burn-out Gezondheid

6 dingen die mij hebben geholpen om uit mijn burn-out te komen

5 din
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Vreselijk! Dat is het eerste woord wat in mij opkomt als ik terug denk aan de periode dat ik thuis zat met een burn-out. En ik heb lang thuis gezeten… Ik heb zeker 1 jaar verdoofd thuis gezeten en ik heb ook 1 jaar nodig gehad om weer een beetje aan te sterken. Niet direct schrikken! Want gelukkig duurt het niet bij iedereen zo lang, sommige mensen zijn na een paar maanden al weer op de been.

Uiteindelijk ben ik er dus ook weer bovenop gekomen en als het mij lukt dan lukt het jou ook! Want ik was behoorlijk ver heen; douchen voelde als een overwinning, ik durfde op sommige dagen niet eens boodschappen te doen, ik heb me intens verdrietig en ongelukkig gevoeld: ik wilde zo graag mijn leven weer terug. Ik had echt het idee dat het nooit meer goed ging komen. Maar wat blijkt: het is wel goed gekomen en ik durf nu zelfs te zeggen dat ik blij ben dat me dit is overkomen! Want ik heb zo veel geleerd!

In mijn omgeving ben ik niet de enige die omgevallen is door een burn-out, ook vriendinnen van mij hebben het leed wat burn-out heet aan den lijven ondervonden. Maar door mijn ervaring, de ervaringen van mijn vriendinnen en de mensen die ik heb ontmoet via Herhealth.nl heb ik wel gemerkt dat we allemaal ongeveer dezelfde dingen hebben gedaan om er op een gegeven moment weer bovenop te komen.

Onderstaand vind je 6 tips om uit je burn-out te komen:

1 Wandelen
Waarschijnlijk ben je zo ontzettend moe dat jij je ene been niet eens voor het andere kan zetten. En dan krijg je van anderen te horen dat je moet gaan sporten.. Ik weet nog dat ik dacht: “Sporten?! Hoe dan?!”, maar je kunt waarschijnlijk wel wandelen. Elke dag heb ik me de deur uitgesleept (in het begin als een soort zombie met joggingpak en mega wallen) om te wandelen. Weer of geen weer, 10 minuten of een uur, ik ging elke dag. Wanneer je weer wat sterker wordt kun je langzaam beginnen met hardlopen. Want hardlopen heeft mij en de andere dames die ik ken zo veel goed gedaan in deze periode.

-> 14 manieren om je leven weer op de rit te krijgen nadat je bent gebroken

2 Meditatie
Gek werd ik van die onrust in mijn hoofd. Ik kon mijn gedachtes niet stop zetten, bleef maar malen en ik wilde juist zo graag rust en slapen. Op een gegeven moment ben ik toch maar begonnen met mediteren. Geleide mediatie via apps op mijn telefoon en dit hielp! Ik werd daadwerkelijk rustig van deze mediatiesessies. Soms moest ik dezelfde sessie wel drie keer achter elkaar doen omdat ik compleet afdwaalde, maar uiteindelijk werd ik er echt rustig van en viel ik zelfs in slaap.

3 Acceptatie
Dit klinkt zo voor de hand liggend, maar het is zo enorm belangrijk! Pas wanneer je accepteert dat je ziek bent kun je aan je herstel werken. Ik weet nog goed hoe ik constant nieuwe doelen stelde: “Over 2 maanden moet ik weer beter zijn.” of “In september moet ik zeker weer aan het werk zijn”. Dit helpt dus echt niet, want je bent teleurgesteld dat je doelen niet zijn bereikt en je zet ook nog eens tijdsdruk op jezelf (weer streng voor jezelf).

Accepteer eerst dat je nou eenmaal te veel hooi op je vork hebt genomen, dat dit niet van de ene op de andere dag is gebeurd en dat jij hier niets aan kunt doen. Accepteer dat je nou eenmaal een burn-out hebt en je hier niet zomaar van bent hersteld. Je hebt tijd nodig om weer tot jezelf te komen en je lichaam geeft zelf wel aan hoeveel tijd ze hier voor nodig heeft.

4 Wees lief voor jezelf
Je bent waarschijnlijk heel lang heel streng voor jezelf geweest, want anders zat je nu niet in deze situatie. Daarom is het nu tijd om eens aardig voor jezelf te zijn. Het is trouwens noodzakelijk want anders word je niet beter. Geef jezelf toestemming om uit te rusten en om bij te komen. Je hoeft je echt niet schuldig te voelen! Jij hebt dit ook nooit gewild, maar je bent maar doorgegaan. Verwen jezelf met een dagje sauna (vond ik echt heerlijk), geef jezelf een massage cadeau, koop een mooi boek voor jezelf. Het is tijd om voor jezelf te gaan zorgen.

5 Leren voelen
Er is iets gaandeweg niet helemaal goed gegaan, anders zat je niet in deze situatie. Waarschijnlijk ben je gewoon maar doorgegaan. Was je een beetje ziek? Niet zeuren en gewoon doorgaan. Had er iemand hulp nodig? Jij stond voor de ander klaar. Moest er wat af op het werk? Jij zorgde dat je lekker vroeg op kantoor was en ging als laatste weg; slapen is voor watjes. Feestjes of andere sociale aangelegenheden? Jij was er, hoe moe jij je ook voelde. Je bent gewoon doorgedenderd.

Je lichaam heeft vast signalen afgegeven. Het heeft zich vast heel erg moe gevoeld, zich misselijk gevoeld, zich benauwd gevoeld, hoofdpijn gehad of is veel ziek geweest, maar jij luisterde daar niet naar. Nee, jij ging gewoon door. Leer daarom nu voelen. Dit kun je doen doormiddel van mediatie of yoga. Luister naar de signalen van je lichaam. Ben je moe? Ga slapen, ook als dit overdag is. Je hoeft je niet schuldig te voelen je bent namelijk niet lui. Geef je over aan je lichaam.

6 Zorg voor jezelf
Hoewel ik me kan voorstellen dat het al moeilijk is om überhaupt eten op tafel te krijgen is het enorm belangrijk om gezond te eten. Je lichaam heeft energie nodig. Dus probeer veel fruit te eten en eet veel groente bij je avondmaaltijd. Zorg voor je lichaam en geef haar de energie die ze nodig heeft.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.