Gezondheid

Waarom je tuin of balkon goed voor je gezondheid is!

Waarom je tuin of balkon goed voor je gezondheid is!

We zijn vanuit de oertijd genetisch geprogrammeerd om geboeid te zijn door bomen, planten, water en andere natuurelementen. Hierdoor zijn we goed in staat om onszelf in de natuur af te leiden van onze pijn en ongemakken. Nu wonen we niet allemaal in huisje op de heide, maar gelukkig kunnen we ook in onze tuin genieten van de natuur! Waarom dat zowel voor lichaam als geest goed is lees je hieronder:

1 Ontspannen
Het kan best lastig zijn om van je tuin een sfeervolle groene plek te maken. Maar het is mogelijk! Ga bv de hoogte in als je weinig ruimte hebt. Omdat planten verticaal groeien nemen ze weinig ruimte in, maar heb je er wel veel plezier van. Laat je schutting of muur helemaal begroeien met heerlijke geurende jasmijn en je komt helemaal tot rust op een mooie zomer avond. Ook een fijne lounge stoel of een mooie houten loungeset zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten in een gezellig hoekje in je tuin of op je terras. 

2 Tuinieren
Een prettige tuin ontstaat niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen. En laat dat nou net de bedoeling zijn! Want tuinieren is hartstikke goed voor ons. Bewezen is dat tuinieren stress vermindert; onderzoekers hadden 2 groepen mensen die moesten ontspannen. De ene groep ging een boek lezen, de andere groep ging buiten in de tuin werken en de onderzoekers zagen dat het hormoon cortisol van de groep die aan het tuinieren was binnen 30 minuten significant was gedaald.

Ook verhoogt tuinieren je eigenwaarde, maakt het je sterker en vermindert het het risico op een beroerte en hartaanval met 30%. Een 20 jarige studie toont zelfs aan dat senioren die in de tuin werken minder kans hebben om dement te worden. Dus pak dat onkruid in je tuin aan en voel je direct een stuk relaxter!

4 Zorg voor veel planten en groen in je tuin
De natuur (en zelfs het kijken naar natuurfilms) vermindert boosheid, angst, stress en verhoogt aangename gevoelens. Wanneer je in de natuur bent voel je je niet alleen emotioneel beter maar het draagt ook bij aan je fysieke welzijn. Omdat het je hartslag en bloeddruk verlaagt en het vermindert de productie van stresshormonen. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs de aanwezigheid van planten in ziekenhuizen, kantoren en scholen een aanzienlijke invloed heeft op stress en angstgevoelens.

5 Planten die energie geven
Alleen al naar planten staren is goed voor ons, maar sommige planten doen meer. Zo zijn er planten die kunnen helpen om je stress te verlagen. Kies bijvoorbeeld voor Rozemarijn in je tuin. De geur van rozemarijn verbetert je stemming, vermindert vermoeidheid en brengt je tot rust. Plaats rozemarijn op een zonnige plek in je tuin en zorg ervoor dat je het niet te veel water geeft. Ook de heerlijke geur van jasmijn in je tuin vermindert stressgevoelens en geeft energie.