Geluk

Heeft vriendschap een houdbaarheidsdatum?

9 signalen van een ongezonde vriendschap

Toen je nog jong was kon jij je misschien niet voorstellen dat de vriendschap met jouw beste vriendin ooit zou eindigen. Maar je werd ouder, ging naar andere scholen, er kwamen vriendjes en nieuwe banen, families en kinderen stonden opeens in de weg van de vriendschap. De persoon van wie je vroeger dacht dat je die altijd zou blijven zien, maakt nu geen deel meer uit van je leven.

“Elke vriendschap kent zijn cyclus” zegt sociaal psycholoog Dina McMillan. “Wanneer je merkt dat je vriendschap langzaam minder wordt, dan zegt het niets over jou of over je vriendin, maar wanneer je leven verandert veranderen de mensen om je heen ook”, zegt McMillan.

Onderzoek gedaan door Universiteit van Utrecht suggereert dat vrouwen wat betreft vriendschappen gemiddeld een cyclus hebben van 7 jaar.
-> 9 signalen van een ongezonde vriendschap

“Vriendschap is gebaseerd op het feit dat je dezelfde ervaring hebt gehad – werk, school, buren zijn, kinderen van dezelfde leeftijd hebben – en dit kan dus aan bepaald tijdspad gebonden zijn.”, zegt McMillan.

Steeds wanneer het leven verder gaat komt er een klein stukje meer afstand tussen jouw leven en dat van je vriendin, waardoor jullie elke keer weer een stukje meer jullie best moeten doen. En soms heb je daar gewoon geen tijd voor. Er zitten nou eenmaal niet genoeg uren in een dag om elke vriendschap die je ooit hebt opgebouwd bij te houden.

“Hoe jouw vriendschappen verlopen zegt meer over jouw persoonlijke groei dan over iets anders”, zegt psycholoog en levenscoach Alison Skate.

Versla de cyclus
Hoewel sommige vriendschappen misschien doodbloeden, bestaan er ook vriendschappen die blijven, wat er ook gebeurt. “Tijd maken voor de vrienden die je wilt behouden is net zo belangrijk als tijd maken voor je familie”, zegt McMillan.

Één van de grootste uitdagingen bij vriendschappen tussen vrouwen is wanneer de één voor de eerste keer ouder wordt. Sommige vrouwen hebben het idee dat wanneer ze moeder worden hun hele leven alleen nog maar moet draaien om hun kinderen en de ervaringen met en van de kinderen. Maar een moeder die echt blij en tevreden is, is een moeder die de tijd kan vinden, hoe weinig ook, om tijd te maken met haar vriendinnen van voor haar moederschap.
-> 10 tips voor een vriendschap met iemand die introvert is

Vriendschappen die blijven voortbestaan zijn de vriendschappen waar altijd om gedacht wordt en waar voor wordt gezorgd. Een vriendschap is net zoals alle andere belangrijke vriendschappen, je moet er in blijven willen investeren als je wilt dat het blijft groeien.

Facebook is niet genoeg
Hoewel Facebook makkelijk is om met oude vrienden in contact te blijven is het goed om te onthouden dat een ‘like’ niet hetzelfde is als echt in contact blijven met je vrienden. Geen enkel berichtje, appje of like kan op tegen 2 uur lang face to face bijkletsen met je vriendin.

Dus app, mail, Facebook of bel je vriendin en maak een afspraak om samen weer eens heerlijk bij te kletsen. Want zeg nou zelf, echte vrienden zijn toch zeldzaam en goud waard? Jullie vriendschap kan die 7 jaars cyclus ook makkelijk verslaan!

-> 7 signalen dat het beter gaat dan je denkt

www.bodyandsoul.com.au