Geluk

9 signalen van een ongezonde vriendschap

9 signalen van een ongezonde vriendschap

Het is ontzettend fijn om goede vrienden te hebben. Maar is jouw vriendschap met die ene vriendin nog wel zo goed?  Soms kan het beter zijn om uit elkaar te gaan of om de vriendschap te laten bekoelen. Onderstaand vind je 9 signalen om voor uit te kijken.

1 Je houdt goed nieuws voor jezelf
Aarzel je om je vriendin te vertellen over je nieuwe vriend? Verberg je het feit dat je een promotie, een nieuw huis of ander goed nieuws hebt? Dan ben je misschien jouw geluk aan het verbergen omdat jouw vriendin jaloers, competitief of negatief is wanneer jij successen hebt of dingen bereikt. Sta eens stil bij die kleine momenten waarbij je een kleine aarzeling bij jezelf merkte om dingen tegen haar te vertellen. Een goede vriend is iemand met je jouw successen kunt delen en die jouw geluk samen met jou viert.

2 Zij is meestal aan het woord
Jij begint te vertellen over een fantastisch nieuw restaurant en ze onderbreekt je om te vertellen over het nieuwe restaurant waar zij gister is geweest. Ze wil alleen maar over zichzelf praten en neemt alle conversaties over. En wanneer het jouw tijd is om te praten dat luistert ze amper. Het is normaal in een vriendschap wanneer iemand zijn hart lucht en jou als uitlaatklep gebruikt, maar het is niet normaal wanneer dit altijd gebeurt. Sommige mensen zijn gewoon heel erg op zichzelf gefocust. Wanneer je een vriendin hebt die niet zo veel interesse heeft in jouw leven dan is het goed om hier aandacht aan te geven. De vriendschap moet wel van 2 kanten komen.

3 Je krijgt constant kritiek
Waarom had je dat aan? Waarom had je die mensen uitgenodigd? Waarom heb je dat cadeau gekocht? Wanneer jouw vriendin constant kritiek heeft op jouw beslissingen en meningen dan heeft ze geen respect voor jouw waardes. Ze zou niet moeten willen dat je meer op haar zou lijken, ze moet jou geweldig vinden hoe je bent.

4 Je maakt verkeerde beslissingen als zij erbij is
Probeert je vriendin je vaak over te halen om iets te doen wat niet goed voor je is? Misschien dringt ze erop aan dat je een sigaretje rookt terwijl je probeert te stoppen of dat je nog een extra wijntje moet nemen terwijl je met de auto bent. Een echt vriend zal je nooit overhalen om iets te doen wat eigenlijk niet goed voor je is. Bedenk waarom ze jou in deze situaties stuurt? Wil ze een partner in crime om zo zelf een beter gevoel te krijgen?

5 Ze is niet betrouwbaar
Je hebt maanden geleden al een afspraak gemaakt voor een etentje. Maar op het laatste moment zegt ze dat ze tot laat moet werken of ze heeft een ander vaag excuus. Of ze is jullie plannen sowieso vergeten.  Soms gaan dingen niet door, dat gebeurt nu eenmaal. Maar wie wil een vriend die je constant laat zitten en die geen respect heeft voor jouw waardevolle tijd? Op goede vrienden kun je bouwen.

6 De vriendschap komt van 1 kant
Vriendschappen zijn niet altijd gelijk. We brengen allemaal iets unieks in de vriendschap. De één kan goed leuke plannen maken, de ander is een goede luisteraar. Maar wanneer jij constant het gevoel hebt dat jij alle moeite moet doen voor jullie vriendschap dan is dit waarschijnlijk ook echt zo. Kijk eens wat er gebeurt als jij niet meer het voortouw neemt. Wanneer je vriendin je lijkt te zijn vergeten dan weet je dat jullie vriendschap inderdaad van één kant kwam.

7 Ze is heel afhankelijk
Je vriendin wilt dat je elke vrijdagavond met haar doorbrengt. Ze wil jouw mening over alles wat ze doet en ze wil dat je meegaat naar elk event wat ze bezoekt. Dit kan zelfs het niveau bereiken waarbij jij het gevoel krijgt dat je gecontroleerd wordt en dat ze bezitterig wordt. Vooral wanneer ze vraagt waarom je niet direct terug hebt gebeld of terug hebt gesmst. Er is een bepaald punt waarop iemand te afhankelijk kan zijn en te veel tijd van je vraagt. Wanneer je vriendin te afhankelijk is, is het goed om het haar te praten over wat jij wel of niet acceptabel vindt.

8 Ze is heel negatief
Ze vindt dingen nooit echt leuk en ze heeft overal wat over te klagen. Het restaurant is niet goed genoeg, de film was saai, de wijn is zuur etc. Het kan lastig zijn om positief en opgewekt te blijven wanneer iemand constant loopt te klagen. Vaak is het leven al moeilijk en ingewikkeld genoeg, daarom zijn vrienden zo belangrijk. Die geven je een positief gevoel en slepen je door moeilijke tijden. Maar als je een vriendin hebt die altijd negatief is dan wordt het misschien eens tijd om opzoek te gaan naar iemand die wat vrolijker is.

9 Je hebt geen zin in de plannen die jullie hebben gemaakt
Je vermijd haar telefoontjes en je verzet jullie afspraken. Je voelt je eigenlijk beter wanneer ze niet in de buurt is. En daar zit nou net het probleem; je zou zin moeten hebben om haar te zien, niet proberen om er onderuit te komen! Onthoud dat we zijn geboren in een familie maar dat we onze vrienden kunnen uitkiezen. Iedereen verdient een relatie met mensen die ze echt leuk vinden.

RD.com