Ontspanning

Zo creëer je een tuin waarin je tot rust kan komen en energie opdoet

Stress, volle agenda’s, verplichtingen… het is tegenwoordig niet zo makkelijk meer om tot rust te komen. En omdat we zoveel stress ervaren is het juist belangrijk om je rustmomenten te pakken. Als er één plek is waar we als mens tot rust komen dan is het wel in de natuur. We zijn vanuit de oertijd genetisch geprogrammeerd om geboeid te zijn door bomen, planten, water en andere natuurelementen. Hierdoor zijn we goed in staat om onszelf in de natuur af te leiden van onze pijn en ongemakken.

Alleen wonen we nou eenmaal niet allemaal in het bos, aan zee of bij een natuurgebied. Daarom is het zo belangrijk om een tuin te creëren waar je tot rust komt en waar je nieuwe energie kunt opdoen. Want opladen kan ook prima in je eigen tuin, hoe groot of klein deze ook is! Aangetoond is dat een fijne tuin boosheid, angst en stress vermindert en aangename gevoelens verhoogt!

Wil je ook een tuin creëren waar je op adem kunt komen, energie opdoet en samen in kunt genieten met vrienden en familie? Lees dan onderstaande tips:

1 Tuinieren
Een prettige tuin ontstaat niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen. En laat dat nou net de bedoeling zijn! Want tuinieren is hartstikke goed voor ons. Bewezen is dat tuinieren stress vermindert; onderzoekers hadden 2 groepen mensen die moesten ontspannen. De ene groep ging een boek lezen, de andere groep ging buiten in de tuin werken en de onderzoekers zagen dat het hormoon cortisol van de groep die aan het tuinieren was binnen 30 minuten significant was gedaald.

Ook verhoogt tuinieren je eigenwaarde, maakt het je sterker en vermindert het het risico op een beroerte en hartaanval met 30%. Een 20 jarige studie toont zelfs aan dat senioren die in de tuin werken minder kans hebben om dement te worden. Dus pak dat onkruid in je tuin aan en voel je direct een stuk relaxter!

Heerlijk om een zitje in je tuin te hebben waar je tot rust komt

2 Planten die je energie geven
Planten zorgen er niet alleen voor dat je tuin er gezellig uitziet, ze zorgen ook voor positieve energie. Zo zijn er planten die kunnen helpen om je stress te verlagen. Kies bijvoorbeeld voor Rozemarijn in je tuin. De geur van rozemarijn verbetert je stemming, vermindert vermoeidheid en brengt je tot rust. Plaats rozemarijn op een zonnige plek in je tuin en zorg ervoor dat je het niet te veel water geeft. Ook de heerlijke geur van jasmijn in je tuin vermindert stressgevoelens en geeft energie.

Planten kunnen je tuin echt tot een rustpunt maken

3 Creëer een sfeervolle ruimte
Het kan best lastig zijn om van je tuin een sfeervolle plek te maken. Maar door mooie terrastegels kan het aanzicht in je tuin al flink veranderen. Je hebt tegenwoordig enorm veel keuze in tegels en zo kun je jouw tuin echt naar jouw smaak inrichten. Kies bijvoorbeeld voor betontegels met een mooi motief, ga voor pittoreske klinkers of kies voor luxe keramische tegels.

De hoogte in gaan met planten is ook een goede tip. Omdat planten verticaal groeien nemen ze weinig ruimte in, maar heb je er wel veel plezier van. Zo zou je bijvoorbeeld een hele groene muur kunnen maken, sfeer gegarandeerd! Kies verder voor een tuinset die lekker zet en maak het gezellig met kussens en buitenkaarsen. Zo wordt jouw tuin echt jouw plekje om alleen of samen met vrienden en familie lekker tot rust te komen!

Door de hoogte in te gaan met planten creëer je een groene oase

Beginnen jouw handen, na het lezen van dit artikel, ook te jeuken om je tuin aan te pakken? Kijk dan eens op excluton.nl voor de mooiste terrastegels en meer tuininspiratie.

BewarenBewaren

BewarenBewaren