Relaties

Deze 8 dingen mag je zeker verwachten van jouw relatie

Wat mag jij verwachten van je relatie?

Soms is het lastig om te bepalen wat je redelijkerwijs nou wel of niet van je partner mag verwachten.

  • Zou hij, zodra hij de mogelijkheid heeft, direct een berichtje terug moeten sturen?
  • Zou hij elk weekend tijd voor je vrij moeten maken om samen wat leuks te doen?
  • Moet je altijd de rekening 50-50 splitten wanneer jullie uitgaan?

Voordat je dit soort specifieke vragen kunt oplossen moet je eerst de basis hebben gelegd. Onderstaand zie je 8 basis dingen die je mag verwachten van je relatie.

1 Affectie
Je partner uit dit misschien in woorden, gedrag of beide, maar fysieke affectie zoals knuffelen, kussen, massages of elkaars hand vasthouden zijn vooral belangrijk in relaties. Je partner zou jou als persoon leuk moeten vinden en in staat moeten zijn om dit te uiten op een manier die jou bereikt.

2 Compassie
Wanneer je pijn hebt dan mag je verwachten dat je partner er voor je is. Hij zou voor je moeten willen zorgen wanneer het moeilijk hebt of wanneer je pijn hebt. Dit betekent niet dat hij in staat moet zijn om je gedachtes te lezen, maar het moet hem wel kunnen schelen wanneer jij je slecht voelt.

3 Respect
Een goede partner heeft respect – voor jou als persoon en voor jouw grenzen. Hij zal het waarschijnlijk wel eens oneens met je zijn, maar jullie schelden elkaar niet uit of zetten elkaar voor gek (ook niet als ‘grapje’). Een partner die respect voor je heeft bewondert je kracht en is voorzichtig met je zwakke kant en zal je dus niet ‘aanvallen’ op je zwakke punten.

4 Bedachtzaamheid
Een bedachtzame partner denkt na over hoe zijn gedrag jou beïnvloed. Ze geven je misschien niet alles wat je wilt of doen alles wat jij vraagt, maar ze doen wel hun best om na te denken over jouw kant van het verhaal.

5 Tijd
Elke relatie is gebaseerd op de tijd die jullie samen hebben doorgebracht. Je kunt er soms niets aan doen als je partner weg moet, maar wanneer iemand zelden tijd voor je heeft of op een gegeven moment vindt dat jullie wel weer genoeg tijd samen hebben doorgebracht wordt het tijd om na te denken of jij zelf nog wel tijd aan zo iemand wilt besteden.

6 Interesse
Het is redelijk om te verwachten dat jouw parter meer interesse in jou heeft dan in de gemiddelde persoon. Sommige van jouw activiteiten, interesse, gedachtes of gevoelens zouden hem moeten interesseren. Een partner die niet in jou als persoon geïnteresseerd is, zit misschien in deze relatie omdat hij anders alleen is. En jullie verdienen beide beter dan dat.

7 Intimiteit
Intimiteit is niet hetzelfde als seks. Het betekent dat jij jezelf toestaat om je kwetsbaar op te stellen tegenover je partner en dat jullie elkaar echt leren kennen. Echt intiem met iemand zijn betekent dat jullie je emotionele en kwetsbare zelf bij elkaar zijn.

8 Genereus
Een genereuze partner vindt het leuk om je te helpen en om voor je te zorgen. Zo’n partner geeft je misschien geen dure cadeaus. Maar wanneer iemand zichzelf volledig geeft in een relatie dan is dat het mooiste cadeau wat je kunt krijgen.

Het recht hebben om deze dingen te verwachten in een relatie betekent nog niet dat je ze altijd krijgt. Het betekent dat het prima is om erom te vragen bij je partner. Natuurlijk mag jouw partner hetzelfde van jou verlangen.

www.psychologytoday.com