Zelfliefde

3 manieren om zelfkritiek om te zetten naar zelfliefde

7 manieren om je geest te kalmeren

Wij vrouwen, we zijn vaak zo streng voor onszelf. Als er een keer iets niet helemaal goed gaat dan geven we bijna automatisch onszelf de schuld. Want wij zijn niet slim genoeg, niet mooi genoeg, niet alert genoeg, niet goed genoeg. Hoor je het jezelf denken? “Wat ben ik ook een idioot dat ik dit niet wist” of “Ik heb weer niet gesport, wat ben ik toch lui”.

Dit is de stem van het gemene meisje. En dit meisje kan kei en keihard voor jou zijn. En werkt het?

-> De drie geheimen van zelfliefde 

Onderzoekers suggereren van niet. Kelly McGonigal van de Stanford University kwam erachter dat zelf-kritiek veel meer kwaad dan goed doet. Een ander onderzoek wijst uit dat hoe meer mensen kritiek op zichzelf hebben, hoe langzamer ze progressie boeken en minder kans ze hebben om hun doel te halen.

Het is zelfs zo dat neurowetenschappers beweren dat zelf-kritiek het brein transformeert in een staat van zelf-straffen en zelf-remming waardoor we meer afstand creëren van ons doel.

-> De 12 maanden zelfliefde uitdaging: het enige goede voornemen waar jij je aan hoeft te houden

Kristen Neff van de Universiteit van Texas suggereert dat we contact moeten zoeken het aardige meisje in onszelf. Dit betekent niet dat jij jezelf altijd maar toestemming moet geven om ergens niet op te komen dagen, je afspraken niet na te komen of om altijd maar de schuld bij anderen neer te leggen. Nee zie het aardige meisje als een mentor of een coach die jou aanmoedigt om dingen duidelijk te zien en die je helpt te herinneren dat niemand perfect is.

Onderzoeken tonen aan dat zelfliefde ons helpt om positieve gevoelens te krijgen die onze angsten in balans houden waardoor we zelfverzekerder en kalmer worden. Het zorgt ervoor dat we ons waardig en capabel voelen.

Maar hoe kun je nou liever voor je zelf worden? Hoe breng je zelf-liefde in de praktijk?

-> Zelfliefde is de beste vorm van jezelf helen

Kristen Neff zegt dat zelf-liefde een vaardigheid is die jij jezelf kunt aanleren. Hoe meer je het oefent, hoe beter het gaat. Onderstaand zie je 3 manieren waarop je kunt beginnen:

Kom erachter wat jij echt wilt. Voor welke reden gebruik jij zelf-kritiek om je te motiveren (Ik ben te zwaar, ik ben te lui, ik ben te impulsief) omdat je denkt dat je verandert wanneer je zo streng voor jezelf bent. Welke taal zou een wijze en lieve vriend gebruiken om jou erop te wijzen dat het gedrag wat je nu vertoont moet veranderen? Wat is de meest steunende manier waarop jij over deze onderwerpen tegen jezelf kunt praten? Schrijf dit op en hang het ergens op zodat je het elke dag kunt zien. 

-> Zelfliefde in actie; zo zorg je echt voor jezelf

Houd voor een week een zel-liefde dagboek bij (of langer als je wilt). Schrijf alle dingen waar jij je slecht over voelt op. Alle dingen waarover jij jezelf bekritiseert of moeilijke gebeurtenissen die je pijn deden. Voor elke gebeurtenis of slechte dingen oefen je hoe jij in contact met jezelf komt, hoe je mindful over het proces nadenkt en hoe je deze dingen op een lievere manier voor jezelf kunt verwerken.

Creëer een zelfliefde mantra. Het gemene meisje is waarschijnlijk zo snel om jou te veroordelen als er iets mis gaat dat je bijna geen tijd krijgt om er anders over te denken. Zorg daarom dat je een mantra klaar hebt in je hoofd die jou eraan herinnert dat je beter bent dan je denkt “In de meeste situaties, ben ik beter dan ik denk”. Op deze manier verzand je niet direct in de negatieve spiraal van zelf-kritiek. Kies een mooi mantra dat bij jou past om jou eraan te herinneren hoe lief je voor jezelf mag zijn.

-> 5 tekenen dat je nog niet genoeg van jezelf houdt, ook al denk je van wel

www.psychologytoday.com