Bewegen Relaties Single

Onderzoek toont aan dat hardlopen kan helpen om een gebroken hart te helen

Hardlopen tegen een gebroken hart

Een gebroken hart doet pijn. Of je relatie nou beëindigd is, je een dierbare hebt verloren of je jouw baan bent verloren: het is pijnlijk. Iedereen gaat op zijn eigen unieke manier om met verdriet, maar bij iedereen is de pijn echt. Volgens een onderzoek gedaan door de Rutgers University activeert afwijzing dezelfde gedeeltes in je hersenen als fysieke pijn. En je volgieten met wijn of je volstoppen met chocolade helpt misschien eventjes, op de lange termijn lost het niets op.

Fysiek aan het werk gaan, oftewel hardlopen, is een stuk gezondere manier om met een gebroken hart om te gaan. Hardlopen stimuleert niet alleen de stofjes in je hersenen die fysieke pijn verminderen, het zorgt ook voor een goede bloeddoorstroming, minder stress en een beter humeur. De dingen die sporten sowieso goed voor je maken, maken het helemaal goed voor je wanneer je het emotioneel en mentaal zwaar hebt.

Marathon en ultra marathon renner Robin Arzon gaf zich op voor haar eerste marathon in 2010 toen ze aan het herstellen was van haar scheiding. Ook is bewezen dat hardlopen goed is voor je zelfvertrouwen. En wanneer je uiteindelijk je hoofd hebt leeggelopen kun je ook samen met een maatje gaan lopen of je aansluiten bij een hardloopclubje. Beide zijn ideale manieren om in contact te komen met anderen en om je stemming een flinke positieve oppepper te geven.

De voordelen van hardlopen zijn enorm en het kan je zelfs helpen om de manier waarop je denkt te veranderen. Gebaseerd op recent onderzoek door de University of Arizona dat keek naar mannelijke hardlopers tussen de 18 en 25 jaar kwam naar voren dat hardlopen de connecties in de hersenen kan verbeteren als het gaat om complexe patronen herkennen en het nemen van besluiten. Deze verbetering komt door de herhalende beweging die je tijdens het hardlopen maakt en door cognitieve functies die deze begeleiden. Als je rent dan ben je constant bezig met je omgeving, met het verkeer, hoe jij je voelt etc. Deze gedachtes dwingen je om in het nu te zijn, waardoor je een korte pauze krijgt van het gepieker over je verlies.

Hardlopen is misschien wel het laatste waar je zin in hebt als je een gebroken hart hebt, maar de wetenschap en ervaringen van anderen zeggen dat het precies is wat je nodig hebt. Dus adem diep in en uit, doe je outfit aan en ga naar buiten.

womensrunning.competitor.com