Van het weekend kocht ik prachtige paars gekleurde artisjokken. Bijna zonde om op te eten, maar om ze nou in een vaasje op tafel te zetten…? Al eerder schreef ik hoe je artisjokken kookt. Super lekker om die blaadjes in een vinaigrette te dippen en de zachte kern op te eten. Zo pluk je als het ware de artisjok kaal, tot je bij de kern van de artisjok aankomt: het hart. Die is het allerlekkerst! Deze keer maak ik er artisjokpuree van. Echt heerlijk!
Je kunt het jezelf natuurlijk ook makkelijk maken en artisjokken uit blik kopen. Dan vang je meteen alle harten in 1 keer! Hoe easy is dat? Je mist natuurlijk wel de blaadjes waar je het groenten “vlees” vanaf kunt bijten. Weten hoe je zelf artisjokken kookt? Check de link dan hier! Die artisjokharten combineer ik met gepofte knoflook uit de oven, wat olijfolie, citroensap, peper en zout en bieslook. Wanneer je dit pureert dan houd je een super lekkere puree over. Ik combineer dit met geroosterd brood, een gepocheerd eitje en uitgebakken spek. Die combinatie bleek fantastisch! Deze artisjokpuree dip kun je natuurlijk ook prima bij een borrel serveren met wat geroosterd brood.
Lees hier hoe je artisjokken kookt.
Lees hier hoe je een ei pocheert.
Artisjokpuree gezond…?
Artisjokken blijken super gezond te zijn. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel. Ook is de artisjok zeer geschikt als afslankmiddel want het zorgt voor een betere vetstofwisseling en voor een leverdrainage. Ook is artisjok rijk aan foliumzuur (B11) wat bij zwangere vrouwen de kans op hersenafwijkingen bij een ongeboren baby verkleint.
Sandwich met artisjokpuree
Aantal personen: 2 Bereidingstijd: 30 minuten
INGREDIËNTEN
- 4 artisjokken of 1 blik artisjokharten
- 2 tenen knoflook
- 1 citroen
- bieslook
- 2 eieren
- 4 plakken spek
- 4 sneetjes brood
- sla
- peper en zout
- olijfolie
ZO MAAK JE HET