Geluk

Waarom ben ik zo emotioneel? 

Waarom ben ik zo gevoelig?

In onze westerse wereld worden emoties vaak gezien als ‘lastig’ en zijn de meeste mensen het liefst vooral praktisch en efficiënt. Vaak willen emoties niet tonen en wordt het tonen van emoties gezien als zwakte. Maar emoties hebben juist heel veel waarde! Emotionele intelligentie is net zo belangrijk als elke andere vorm van intelligentie. Als we als mensen geen emoties zouden kennen dan zouden we allemaal een burn-out hebben. Of we zouden eigenlijk sowieso geen mensen zijn. Daarom is de vraag: “Waarom ben ik zo emotioneel?” eigenlijk best verontrustend. Want onze emoties zijn er voor een reden en dit is een vraag die we onszelf eigenlijk niet zouden moet stellen.

Wanneer we echt naar onze emoties luisteren dan vinden we zo veel wijsheid in onze emoties. Of je emoties nou negatief of positief zijn, ze zijn er, of je het nou wilt of niet. Ze zijn er zonder vooraankondiging en ze kunnen ervoor zorgen dat we ons niet meer in balans voelen. Maar juist de wijsheid die uit onze emoties voortkomt kan ons helpen om weer in balans te komen.

De meeste van ons leren nooit echt hoe we onze emoties kunnen omarmen op een manier die onszelf en anderen het beste dient. Emoties zijn de manier waarop onze ziel met onszelf communiceert. We worden vaak bekritiseerd wanneer we onze emoties tonen en we voelen ons schuldig of ongemakkelijk wanneer we sterke emoties voelen, maar emoties zijn vitale onderdelen van het leven. Zoveel mensen vragen: “Waarom ben ik zo emotioneel, wat is er mis met mij?” en het antwoord is: “Niets!!” Het is normaal om veel emoties te ervaren en het is abnormaal om je emoties te onderdrukken of te doen alsof ze niet bestaan (zoals wij dit onszelf tegenwoordig vaak aanleren).

Onderstaand vind je een heel simpel stappenplan dat ervoor kan zorgen dat je al je emoties door je heen kan laten stromen en je alle wijsheid geven die je nodig hebt.

  1. Sta jezelf toe om de rauwe emoties die je voelt echt te ervaren. Begin met het fysiek te voelen en de emotie echt omarmen en door je heen te laten stromen. Welk geluid maak het het? Welke beweging, houding of daad omschrijft je emotie het beste? Stop je emotie niet weg, maar laat het juist naar boven komen.
  2. Wat wil deze emotie je vertellen? Nadat je jouw emoties hebt toegestaan en geuit, kun je nu verder kijken zonder enige veroordeling naar jezelf. Wat vertelt deze emotie je over jezelf? Over je waarden, verlangens, geloof, verwachtingen en houding?
  3. Hoe kun jij je gedragen volgens de boodschap van deze emotie? Wanneer je jouw emotie hebt geuit en onderzocht dan kun je beginnen met je te gedragen naar aanleiding van wat je van deze emotie hebt geleerd. Is er iets wat je kunt doen om dingen weer in balans te brengen (iemand vergeven, beter voor jezelf opkomen, meer geduld hebben) of is er een manier waarop je deze emotie met anderen kunt delen?
  4. Nadat je emotie is geuit, onderzocht en is begrepen kun je eraan wennen. Je zult niet direct aan je emoties wennen, dit is een proces wat iets langer duurt. Wanneer je eenmaal gewend bent aan je emotie dan kun je zien hoe waardevol deze emotie voor jouw leven is.

Wanneer we wat zelfonderzoek doen naar onze emoties dan merken we dat onze gevoelens ervoor zorgen dat we onszelf weer een stukje beter leren kennen waardoor we steeds meer onze authentieke zelf en een stukje wijzer worden. Vraag jezelf dus niet meer af waarom jij zo emotioneel bent, maar omarm je emoties en je gevoelens en zie ze als een manier om jezelf weer een stukje beter te leren kennen!

Lonerwolf.com