Gezondheid

5 tips voor een gezonde levensstijl, je leven lang

Hoe ademen je leven kan beteren
meer energie door sporten
Geschreven door Jurriaan de Haas

Misschien zit je niet lekker in je vel, je voelt je wat onzeker. Je probeert te sporten en gezond te eten, maar de uitdaging is te groot en al snel val je terug in oude gewoontes.

Afvallen, een strakke buik kweken of je gewoon lekker fit en vitaal voelen. Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom jij je levensstijl wilt veranderen. Maar hoe? Door al de verschillende methodes zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer.

Vaak zijn het hele praktische dingen die je moet veranderen om een meer gezonde levensstijl te creëren. Helaas zijn ook praktische veranderingen moeilijk vol te houden aangezien oude gewoontes nog diep ingesleten zitten.

Ik heb 5 tips voor je bedacht die je misschien wel eens kunnen helpen.

Geef jezelf de tijd
Tegenwoordig moet alles zo snel mogelijk. We worden al snel onrustig als dingen niet vlot verlopen. Ik begrijp het wel, maar ik zou je toch adviseren, als het om je gezondheid gaat, om de tijd te nemen. Geef jezelf de ruimte om rustig aan je persoonlijke doelstellingen te werken. Op lange termijn zul je merken dat de resultaten groot en blijvend zijn. Door de tijd te nemen leer jij jezelf stap voor stap nieuwe gewoontes. Gewoontes die je vervolgens niet zo snel meer zal af leren.

Probeer verschillende dingen uit
Wat voor de één werkt kan voor jou totaal niet werken. Dit kan soms wat demotiveren, maar bekijk het eens van een andere kant. Je ondergaat een mooie reis naar een fitter en gezonder lichaam. Niet alles hoeft meteen te werken. Probeer verschillende dingen uit en je zal een manier vinden die werkt en het best bij je past.

Vraag om hulp
Om hulp vragen kan soms best lastig zijn in deze situatie. Aan iemand toegeven dat je niet lekker in je vel zit vraagt om flinke portie moed. Jezelf kwetsbaar opstellen kan erg confronterend zijn, maar is in mijn ogen wel een belangrijke stap bij verandering. Vragen om hulp betekend niet dat je hulpeloos bent. In dit geval vraag je om hulp, omdat je de kennis gewoon niet hebt en je kan dus wel wat sturing gebruiken. Je hebt vast wel iemand in je omgeving waarvan je denkt dat hij of zij je wel kan helpen. Je kunt er ook voor kiezen om de hulp van een trainer/coach in te schakelen.

Leer los te laten
Om je nieuwe ik te vinden moet je de oude los laten. Ik maak vaak mee dat mensen gezonder willen leven, maar tegelijkertijd vinden ze het moeilijk om bepaalde ongezonde gewoontes los te laten. Typisch geval van dweilen met de kraan open. Er is geen tussenweg. Elke actie heeft zijn consequenties. Sta open voor het geen waar je bang voor bent. Je weet niet wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes die je zult maken, maar dit is precies nodig om te bereiken wat je wilt. Laat los van wat je tegenhoudt.

Maak een keuze en accepteer de gevolgen
Je kunt geen controle krijgen over het leven, maar bepaalde keuzes die je maakt kunnen wel van grote invloed zijn op je leven. Kies bewust en accepteer de gevolgen. Als je continue terugkomt op de keuzes die je hebt gemaakt omdat je er op dat moment niet goed mee om kunt gaan blijf je continue stil staan. De keuze die je maakt kan soms vervelende gevolgen hebben in je dagelijkse leven. Om sterker te worden moet je deze gevolgen accepteren om er vervolgens sterker uit te komen.

Dit was het voor nu. Ik weet dat het soms heftig is om te werken aan jezelf. Bekijk het eens door een andere bril. Geniet van de reis die je aan het maken bent en staar je niet blind op de eindbestemming.

Over de schrijver

meer energie door sporten

Jurriaan de Haas

In een tijd waarin de wetenschap ons precies kan vertellen wat wel of niet goed voor ons is raken we toch compleet verdwaald en lijkt het dat we steeds meer kampen met levensstijl gebonden aandoeningen. Ik wil niet de zoveelste health guru zijn. Wel geloof ik erg in inspiratie, ontspanning en eerlijkheid. Inspiratie voor de nodige intrinsieke motivatie. Ontspanning, omdat te veel stress ons letterlijk ziek maakt en eerlijkheid omdat we elkaar moeten kunnen vertrouwen. Juist als het gaat om onze gezondheid.