Geluk

6 Manieren om minder te stressen op je werk

Beweeg jij nog wel genoeg?

Vandaag de dag heeft iedereen het druk op zijn werk. Vaak wordt er meer van je verwacht terwijl er minder mensen zijn om dit werk te doen of er is minder tijd om je taken te volbrengen. Het is dan ook niet zo gek dat je op je werk soms door de bomen het bos niet meer ziet. Onderstaand willen we je wat handvatten bieden zodat je minder gestrest op je werkt bent.

1 Zorg voor jezelf
Werkstress kan mensen ziek maken, zowel mentaal als fysiek. Dus probeer minder gespannen te zijn op je werk. Je kunt bijvoorbeeld professionele hulp van een coach zoeken die jou kan begeleiden en je kan helpen om met je werkstress om te gaan. Maar je kunt ook activiteiten na je werk zoeken die je helpen om te ontspannen, bijvoorbeeld door yoga te beoefenen, te lezen, te sporten of te tuinieren. Je kunt nu misschien denken, ja dit weet ik allemaal wel, maar doe jij het het ook echt? Plan je consequent tijd voor jezelf in om bij te komen, om weer te ontspannen en tot je zelf te komen? Onderschat de gevolgen van stress niet en denk om jezelf.

2 Verander je denkwijze

  • Probeer tijdens je werk af en toe even tot je zelf te komen. Adem even diep in en uit en kom weer in contact met je lichaam.
  • Probeer jezelf te observeren. Vaak reageren we volgens een vast patroon wanneer er iets naars gebeurt op het werk. De ene persoon wordt defensief en boos, de ander trekt zich terug, een volgende gaat zich erge zorgen maken. Probeer jouw automatische reactie te herkennen en probeer hier bewust mee om te gaan.
  • Probeer nieuwe manieren te vinden. Het helpt om jezelf drie vragen te stellen: Wat heeft in het verleden gewerkt? Wat zou iemand die ik bewonder doen? Wat zou iemand die objectief is doen?

3 Probeer je problemen op te lossen
Wanneer je weet waarom je gestrest ben dan kun je gaan nadenken hoe je dit probleem het beste kunt oplossen. Wanneer je een moeilijke taak hebt, vraag hulp aan een collega en probeer er samen uit te komen. Stap op je manager af en zeg hem of haar dat je even wat sturing nodig hebt. Probeer in ieder geval wat aan je probleem te doen en betrek anderen, je hoeft niet alles alleen op te lossen.

4 Wees dankbaar
Probeer elke dag dankbaar te zijn voor iets op kantoor. Als is het maar dat als het buiten keihard regent en koud is je blij bent dat je geen beroep hebt waarbij je op dat moment buiten hoeft te zijn. Of je kunt dankbaar zijn voor het feit dat je een leuke collega hebt. Uit je dankbaarheid naar een collega door eens wat leuks voor hem of haar te doen. Trakteer eens op lekkere koeken tijdens de koffie, je zal zien hoe blij iedereen hier mee is.

5 Probeer om te gaan met positieve collega’s
Positiviteit en negativiteit zijn aanstekelijk. Dus probeer je zeurende en klagende collega’s te laten voor wie ze zijn en zoek andere collega’s om bijvoorbeeld  mee te lunchen of een rondje te wandelen. Collega’s kunnen je dagen een stuk dragelijker maken, ze kunnen je bijvoorbeeld helpen wanneer je het te druk hebt en ze kunnen een luisterend oor bieden voor wanneer je dit nodig hebt.

6 Probeer te onthouden wat je wel leuk vindt aan je werk
Vraag jezelf: wat vind ik wel leuk aan mijn werk? Hoe help ik mensen? De meeste mensen zijn meer tevreden met hun werk als z het gevoel hebben dat ze iets betekenen voor andere mensen.

Psychcentral

Laat een reactie achter