Geluk

Alleen zijn is veel beter voor je dan je denkt

Stil of rustig zijn is geen zwakte

We staan altijd en overal met elkaar in contact en zijn bijna nooit meer echt alleen. We hebben smartphones, tablets, iPods, laptops en pc’s. We zijn zo verslaafd dat volgens het Pew Research Center 67% van de personen hun telefoon checken zonder dat deze geluid maakt of trilt. En 21% rapporteert dat zij bijna altijd online zijn. We zijn zo druk tegenwoordig dat we nog maar weinig tijd voor onszelf hebben. Maar tijd voor onszelf maken is juist zo belangrijk.

Onderzoeken tonen aan dat we overschatten hoe zwaar we andere mensen nodig hebben en dat we onderschatten hoe belangrijk het is om tijd alleen door te brengen. Dit is tegenwoordig bijna een pr probleem. Want alleen zijn heeft tegenwoordig al snel een negatief beeld. Mensen koppelen alleen zijn al snel aan eenzaamheid of a-sociaal zijn, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Onderstaand zie je voordelen van af en toe alleen doorbrengen op een rijtje:

1 Alleen zijn helpt je tot rust te komen en op te laden
Als je zoals de meeste mensen bent dan krijg je continue prikkels van buitenaf. En veel van deze prikkels komen van andere mensen: collega’s, vergaderingen, telefoontjes, berichtjes, social media en ga maar door. Alleen zijn geeft je zenuwen de tijd om tot rust te komen, je lichaam om te rusten en om helderheid in je hoofd te krijgen. Neem een warm bad of een warme douche, mediteer of geniet gewoon van de tijd die je met jezelf hebt. Alleen zijn kan je helpen om dingen op een rij te zetten.

-> 7 redenen waarom je meer tijd alleen door zou moeten brengen

2 Alleen zijn stimuleert je creativiteit
Susan Cain, schrijfster van het boek “Quiet”, vertelde aan Scientific American: “Alleen zijn is een belangrijk, maar vaak onderschat, ingredient voor creativiteit”. Hoewel brainstormen bekend staat om zijn creatieve kracht laat onderzoek zien dat dit juist vaak averechts werkt. Mensen zijn bang om hun ideeën te uiten in een groep omdat ze bang zijn voor wat anderen van hun ideeën vinden. Wanneer je alleen bent – of dit nou thuis, in een bar of op straat is – heb je de ruimte en de goedkeuring om je ideeën de vrije loop te laten.

-> Waarom stilte zo goed is voor ons brein

3 Je krijgt meer werk gedaan wanneer je alleen bent
Mensen zijn geneigd om meer te doen wanneer ze alleen werken dan wanneer ze samen in een groepsproject werken. Verschillende studies hebben dit keer op keer aangetoond. Denk maar eens aan een groepsproject, daar zat vast iemand bij die de kantjes ervan af liep. Dit helpt niet om tot het best mogelijke resultaat te komen. Het is zelfs zo dat ook als mensen denken dat ze hun uiterste best doen in een groep, onderzoeken aantonen dat dit toch niet zo is. Vaak komt dit door gebrek aan motivatie, onduidelijke doelen of samenwerking binnen de groep.

4 Alleen zijn kan goed zijn voor intimiteit
Mensen die gelovig zijn kunnen hun tijd alleen zijn gebruiken om te bidden, introverten hebben tijd alleen nodig om op t kunnen laden. Maar studies hebben aangetoond dat niet alleen introverten en gelovigen baat hebben bij tijd alleen. Door je af te sluiten krijg je de kans om je leven in goede banen te leiden en om banden aan te halen.

Door tijd alleen door te brengen kun je van een afstand je relaties en leven bekijken en hierdoor nieuwe perspectieven krijgen. Wanneer je dan weer terug gaat naar je ‘normale’ leven heb je dingen voor jezelf op een rij en weet je wat je wilt.

->13 dingen die alleen mensen die graag alleen zijn begrijpen

5 Als je alleen bent, ben je vrij
Ouders houden enorm veel van hun kinderen, maar kunnen de vrijheid van voor de kinderen wel eens missen. Studenten die op kamers wonen kunnen het heel gezellig met elkaar hebben, maar toch vinden ze het fijn als hun huisgenoot dat weekend naar huis gaat. En zelfs pas getrouwde stellen kunnen het soms heerlijk vinden om weer even het huis voor hen alleen te hebben.

Vrijheid is om te doen wat je wilt, wanneer je dit wilt. En hoe ouder je wordt hoe minder je van deze vrijheid hebt. Dat is prima, want je krijgt er veel voor terug. Maar toch is het belangrijk om af en toe dingen los te laten en tijd alleen door te brengen. Doe wat je wilt doen, op jouw condities en op jouw manier.

13 hobby’s voor mensen die graag alleen zijn

Bronnen:
www.jstor.org 
www.washingtonpost.comwww.psychologytoday.comwww.lifehack.org