Introvert

10 tips voor een vriendschap met iemand die introvert is

10 tips voor een vriendschap met een introvert persoon

Ook als je introvert bent geniet je van je vriendschappen en houd je van gezelligheid. Maar soms kan het lastig zijn als jij extravert bent en je vriendin is introvert. Want waar andere mensen gezellig met een groepje ergens koffietjes willen drinken of drankjes willen doen in de kroeg, blijven wij introverte mensen vaak liever thuis. En dan dat kan wel eens voor scheve gezichten zorgen. Daarom deze 10 tips, zodat jij je introverte vriendin beter kunt begrijpen.

1 Wil je mij beter leren kennen? Laten we dan één op één afspreken
Heb je wel eens gewenst dan je een introvert kunt laten verdwijnen? Dat werkt heel makkelijk; zet haar in een grote groep mensen… na verloop van tijd zal het lijken of ze niet eens meer in de ruimte aanwezig is. Introverte personen komen een stuk beter uit de verf in intieme settings. Wanneer we met 1 of 2 personen tegelijkertijd praten dan hoeven we maar op de woorden, lichaamshouding en toon van 1 persoon te letten. Daarnaast is het één op één makkelijker om diepere gesprekken te voeren. In groepsgesprekken worden vaak grappen gemaakt en wordt er verwacht dat je snel reageert als je aan het woord wilt komen, niet iets waar wij introverten ons prettig bij voelen.

2 Als je zegt dat je alleen met mij afspreekt, nodig dan niet ongevraagd andere mensen uit
We zagen er naar uit om wat quality time met je door te brengen en we hebben ons er niet op voorbereid om gesprekken te voeren met mensen waarbij we ons eigenlijk niet zo op ons gemak voelen. Dus check even met ons voordat je andere mensen uitnodigt, misschien vinden we het juist wel hartstikke gezellig (dit hangt ook van ons energieniveau af) of misschien kiezen we er dan liever voor om een andere keer af te spreken.

3 We hebben liever een kort moment van echte connectie dan uren van beleefde gesprekken over niets
Hoe gaat het echt met je? Wat is er echt gaande in je leven? Vertel ons niet alleen over je weekendplannen. We willen graag weten hoe het met je gaat en zijn oprecht geïnteresseerd in jou. We willen graag delen in je dromen, je doelen, je worstelingen, je verdriet en je vreugde. Je bent mijn vriendin dus je bent me heel veel waard.

4 Soms hebben we wat aanmoediging nodig om onszelf echt open te stellen
Hoewel introverte personen behoefte hebben aan echte gesprekken vinden we het soms wel lastig om tot die gesprekken te komen. We zijn geneigd om onze gedachtes en gevoelens voor onszelf te houden bij mensen die we niet zo goed kennen. We zijn soms bang om anderen lastig te vallen met onze gedachtes en gesprekken. Dus wanneer je merkt dat je introverte vriendin zich anders gedraagt kan het de moeite lonen om wat verder te vragen. Grote kans dat er iets is waar ze jou niet mee lastig wil vallen.

5 Soms verdwijnen we in onze eigen wereld
De innerlijke wereld van een introvert persoon is levendig en fantasierijk. Dit betekent dat we enorme dromers zijn en we onszelf kunnen verliezen in dagdromen. Dus maak je geen zorgen, we vinden je verhaal niet saai of oninteressant. We hebben soms gewoon wat tijd nodig om dingen te verwerken en dan worden we al snel opgeslokt door onze gedachtes.

6 Stilte betekent dat we dingen aan het verwerken zijn
Aan de andere kant, als we een conversatie hebben en we zijn even stil dan denken we waarschijnlijk na over wat jij net hebt gezegd. Geef ons een moment om onze gedachtes op een rijtje te zetten (we denken namelijk soms best lang na voordat we dingen uitspreken).

7 We bellen of appen misschien niet zo veel als je extraverte vrienden
Maar dat betekent niet dat we niet aan je denken! Het tegendeel is wel, je bent veel in onze gedachtes. Maar we weten dat we je binnenkort weer zien en daar kijken we naar uit. We spreken je dan liever echt dan dat we veel vluchtig contact via onze telefoons hebben.

8 Geef ons wat tijd om ons voor te bereiden om iets te gaan doen
Spontaniteit is super leuk, maar de meesten van ons vinden het fijn als we langer dan 10 minuten hebben om ons voor te bereiden. We hebben het vaak heel goed alleen in ons huisje, dat is de plek waar we op kunnen laden en energie krijgen. Dus als we die veilige plek opeens moeten verlaten dan hebben we hier wat tijd voor nodig.

9 Hoe gezellig het gister ook was, vandaag willen we waarschijnlijk niet weer afspreken
Als je extravert ben dan krijg je waarschijnlijk energie van dingen doen met je vriendinnen. Wanneer je introvert bent dan voel jij je vaak daarna erg moe, hoe leuk het ook was. We hebben de tijd nodig om op te laden nadat we iets sociaals hebben gedaan. Dus geef ons wat tijd om weer op te laden, we beloven je dat we snel weer iets leuk doen.

10 Soms willen we gewoon thuis blijven
Dit heeft helemaal niets met jou te maken en we vinden het ook hartstikke leuk dat je ons uitnodigt om op zondagmiddag met een groepje mensen te gaan borrelen in een kroeg. Maar we hebben tijd nodig voor onszelf om op te laden. Maandag moeten we weer naar kantoor en dat kost veel energie. Dus natuurlijk gaan we soms wel gezellig mee als je ons vraagt, maar soms hebben we gewoon tijd voor onszelf nodig om op te laden. Trek het je niet persoonlijk aan!

Introvertdear.com