Diner Recepten

Recept: Simpele kip rendang

Snelle kip rendang
Berber
Geschreven door Berber van Blije Bietjes

De allereerste keer dat ik rendang at werd dit fantastische gerecht voor mijn neus klaargemaakt door chefkok Lonny die je misschien wel van tv kent. Hij had een mega grote vijzel bij zich en stond daar gezellig een heerlijk geurende pasta fijn te vijzelen. Ik had geen idee wat ik moest verwachten, maar na de eerste hap was ik meteen verkocht. Wat een smaakexplosie!

Rendang is een Indonesisch stoofgerecht wat over het algemeen van rundvlees wordt gemaakt. Dit vlees laat je heel wat uurtjes langzaam sudderen in kokosmelk en een heerlijke pasta van allerlei verschillende specerijen en kruiden. Super lekker, maar soms heb je gewoon even geen tijd voor een stoofgerecht en wel zin in rendang. Wat doe je dan? Dan maak je deze kip rendang! Die kost je zoveel minder tijd, en geloof me, deze variant is net zo lekker als het traditionele rundvlees gerecht.

Ik heb geprobeerd het recept zo veel mogelijk te vereenvoudigen. De verse laos heb ik achterwege gelaten en vervangen door laos poeder wat je in de supermarkt kunt kopen. Gelukkig kun je tegenwoordig in iedere AH ook sereh (citroengras) kopen. Ook zo’n ingrediënt dat je voor dit gerecht toch echt nodig hebt. Ik kan je wel aanraden om een keer langs de toko te rijden om lomboks en djeroek poeroet te kopen. Lomboks zijn kleine gedroogde pepertjes en djeroek poeroet zijn gedroogde limoenblaadjes. Die ruiken heerlijk en ik heb nog niets kunnen vinden wat die smaak goed kan vervangen. Eenmaal in huis kun je er heel lang mee vooruit. Dus kom je een keer langs de toko? Koop dan vooral djeroek poeroet!

De kip pocheer ik in water met wat laurier, een sjalot, wat blaadjes djeroek poeroet en knoflook. Het water breng ik aan de kook en zet ik hierna uit. Na 15 – 20 minuten is de kip gaar en kun je het op een bord leggen. Wanneer de kip is afgekoeld kun je deze plukken en vervolgens toevoegen aan de kruidige rendang pasta.

 Aantal personen: 4

INGREDIËNTEN

 • 600 gram kippendijen
 • 7 lomboks
 • 2 kruidnagels
 • 1 theelepel komijnzaad
 • 1 theelepel korianderzaad
 • 2 sjalotten
 • 4 tenen knoflook
 • een halve rode peper
 • gember, stuk van 5 bij 5 cm
 • 1 theelepel laospoeder
 • 2 stengels citroengras (ook wel sereh)
 • laurier
 • 6 blaadjes djeroek poeroet (limoen blaadjes)
 • 1 tot 1,5 blik kokosmelk
 • zonnebloemolie

ZO MAAK JE HET

Leg de kip in een pan en vul deze met water, laurier, een sjalot, 2 blaadjes djeroek poeroet en knoflook.
Breng aan de kook en zet het vuur hierna uit. Doe de deksel op de pan en laat de kip 15 tot 20 minuten staan.
Haal de kip uit de pan en leg deze op een bord en laat afkoelen.
Doe alle ingrediënten zoals kruidnagels, komijnzaad, koriander, lomboks, laos, sjalot, gember, halve rode peper en 3 tenen knoflook in een hoge kom. Voeg wat zonnebloemolie toe en pureer het geheel met een staafmixer tot een fijne pasta.
Zet een wokpan op het vuur en bak de pasta zachtjes 5 minuten aan.
Voeg vervolgens de kokosmelk toe en roer dit goed door elkaar.
Pluk de inmiddels afgekoelde kip. Voeg het vlees toe aan de saus.
Voeg daarna de djeroek poeroet blaadjes toe. Verwijder de buitenste laag van de citroengras en kneus de stengels. Voeg deze ook toe. Meng door elkaar.
Zet de pan op een laag pitje en laat rustig een uurtje inkoken tot de saus is ingedikt.
10 Verwijder de blaadjes salam, djeroek peroet en citroengras. Proef en voeg indien nodig zout toe. Serveer de rendang met rijst en sperziebonen.
11 Houd je kokosmelk over? Niet weggooien! Daar kook je natuurlijk de rijst in ?

Over de schrijver

Berber

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl