Relaties

Waarom de zoektocht naar de perfecte partner ons eenzaam maakt

Waarom de zoektocht naar de perfecte partner

Genoegen nemen met minder kan ons wat betreft relaties ongelukkig maken en het zorgt ervoor dat we betere partners mislopen. Maar het tegenovergestelde heeft ook zijn minpunten.

Onderzoek suggereert dat de mensen die zich focussen op het maken van de aller beste keuzes (“maximizers”) zichzelf vaker ontevreden voelen en aan zichzelf twijfelen terwijl de mensen die stoppen met zoeken zodra ze iets goeds hebben gevonden (“tevredener’s”) de neiging hebben om zich veel beter te voelen.

Ook al zijn maximizers objectief gezien succesvoller in het najagen van hun dromen, toch zijn ze niet noodzakelijk gelukkiger met hun resultaten. Een studie laat zien dat maximizers na hun laatste studiejaar beter betaalde banen kregen, maar dat ze minder tevreden waren met hun baan en dat ze meer stress en spanningen ervoeren tijdens hun banenjacht. In een andere studie wonnen maximizers meer geld dan de tevredener’s in een economisch spel, maar toch waren ze minder gelukkig met hun verdiende geld.

Waarom zijn maximizers minder gelukkig terwijl goede dingen juist hen overkomen? Één mogelijke uitleg kan zijn is dat ze de neiging hebben om na te blijven denken over hoe dingen ook hadden kunnen lopen, wat ze vervult met spijt. Ze hebben ook de neiging om zich drukker te maken over wat anderen van ze denken en hoe zij het doen ten opzichte van anderen. Onderzoek suggereert dat maximizers zich meer bedreigd voelen door het succes van anderen en dat ze zelfs gaan twijfelen aan hun eigen capaciteiten als iemand het beter doet dan zij, zelfs als ze zelf ook goed hebben gepresteerd.

Ze zijn ook geneigd om meer op externe bronnen van informatie af te gaan, zoals reviews en aanbevelingen, als ze beslissingen nemen. Maar wat voor de één goed werkt hoeft voor de andere helemaal niet zo goed te werken.

Wat betekent dit dan voor relaties?
Net zoals een goede baan bij een goed bedrijf niet genoeg is voor een maximizer, zal een relatie hebben met iemand die op zich aan alle eisen voldoet ook niet goed blijven. Hierdoor voelen maximizers zich minder gelukkig in hun relaties, hebben minder kans om te gaan trouwen en juist meer kans om te gaan scheiden. Omdat ze elke mogelijke optie geprobeerd willen hebben zal de maximizer zijn of haar ogen altijd open hebben. Onderzoek toont aan dat wanneer mensen geloven dat er betere alternatieve partners beschikbaar zijn ze een moeilijkere relatie met hun huidige partner hebben. Het gevoel hebben dat er nog meer vissen in de zee zwemmen is goed wanneer een relatie niet werkt, maar het kan een goede relatie ook verpesten.

Veel beroemdheden hebben bijvoorbeeld het gevoel dat ze uit heel veel beschikbare partners kunnen kiezen (wat een heerlijke positie lijkt), maar veel opties hebben maakt het moeilijk om je aan 1 iemand te committeren. Naast andere redenen kan de verleiding van alternatieve partners misschien verklaren waarom er zoveel scheidingen plaatsvinden bij beroemdheden.

Maximizers houden graag al hun opties open voor het geval er iets beters langs komt, wat op zich klinkt als een logische strategie. Maar onderzoek toont aan dat we meer tevreden zijn met onze beslissingen als we weten dat ze definitief zijn. Één voet buiten de deur houden kan misschien beschermen tegen het gevoel dat ze alles missen, maar het kan er ook voor zorgen dat ze hun kans missen in de relatie die ze nu hebben.

Dit betekent niet dat we uit de resultaten van deze onderzoeken moeten concluderen dat we niet zo hoog moeten inzetten en genoegen moeten nemen met minder of de middelmaat. De les is niet dat goede partners onbereikbaar zijn, maar dat de mindset van de zoektocht naar perfectie in een partner zeker zal leiden tot teleurstelling. Zelfs iemand die in het begin perfect is zal uiteindelijk mindere kanten blijken te hebben. Waardoor een maximizer direct weer gaat twijfelen.

Maximizing kan goed gaan als je probeert om te bekijken wat het beste resultaat zal opleveren. Zoals bij het bekijken van verschillende medische behandelingen, maar relaties zijn anders. Het onmogelijk om elke persoon van deze aardbol te ontmoeten en zelfs als we dit zouden kunnen dan bestaan er geen duidelijke criteria over wie uiteindelijk de allerbeste partner voor jou zou zijn.

Je settelen is een probleem als het voortkomt uit sociale druk of omdat we bang zijn om alleen over te blijven en wanneer we het doen met iemand waarvan je diep van binnen weet dat het niet goed zit. Maar wanneer het betekent dat je de eindeloze jacht voor het allerbeste kunt stopzetten en wanneer je de goede dingen die recht voor e staan kunt omhelzen dan is het helemaal niet zo slecht.

Bron Psychologytoday.com Foto Thefashionguitar.com