Geluk

Hoe kun je een vriendin helpen als ze door een lastige tijd gaat?

Hoe kun je een vriendin helpen?

Vriendinnen door dik en dun! Maar soms is het lastig om te bepalen hoe jij je vriendin het beste kunt helpen als het even niet zo goed met haar gaat. Het is lastig om te bedenken wat je kunt zeggen of doen. Onderstaand vind je wat algemene tips die je wellicht op weg kunnen helpen als je vriendin door een lastige tijd gaat:

Als je vriendin haar relatie uit is..
Het beëindigen van een relatie is iets wat tijd kost om overeen te komen. Vertel je vriendin niet dat er genoeg vissen in de zee zwemmen, want dat wil ze momenteel waarschijnlijk niet horen. Geef haar wat tijd om het verlies van haar relatie te verwerken. Zeg haar dat ze tijd kan nemen om er overheen te komen en dat jij er in de tussentijd voor haar bent. Terwijl zij haar tijd neemt kun jij ondertussen leuke dingen organiseren. Je kunt een avondje samen films kijken, samen borrelen of een wellness dagje doen samen. Geef ook haar zelfvertrouwen weer een oppepper door haar te vertellen hoe leuk, lief en mooi ze is!

Als je vriendin een familielid heeft wat ziek is…
Je weet misschien niet precies waar je vriendin nu doorheen gaat, maar je kunt wel je medeleven tonen door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik kan me alleen maar indenken hoe jij je nu moet voelen en ik kan me voorstellen dat het nu heel zwaar voor je is.” Verwacht ook niet dat je vriendin alle details van de toestand van haar familielid met je deelt, want het kan vermoeiend zijn om steeds alles aan iedereen te moeten vertellen. Focus je op het feit, dat jij op dit moment de schouder bent die ze nodig heeft om op te leunen.

Als je vriendin ziek is..
In plaats van te zeggen: “Laat me weten of ik wat kan doen.” aanbieden om op een specifieke manier te helpen bijvoorbeeld: “Zal ik vanavond eten brengen?”, “Zal ik even boodschappen halen?”, “Zal ik je was doen?”. En probeer de neiging te weerstaan om tegen je vriendin te zeggen dat alles weer goed komt, want dit weet je niet. Zeg in plaats daarvan hoe je erg je het voor haar vindt en hoe veel je van haar houdt.

Als je vriendin ontslagen wordt…
Ontslagen worden kan iemand een heel kwetsbaar gevoel geven. Probeer je vriendin op hele specifieke manieren te helpen. Bijvoorbeeld door aan te bieden om haar C.V. te checken of door haar te koppelen aan mensen die misschien een baan voor haar hebben. Wees je er ook van bewust dat je vriendin nu misschien wat minder te besteden heeft. Dus laat de etentjes en borrels buitenshuis even achterwegen maar nodig je vriendin uit om bij je te komen eten of borrelen.

Elke situatie is natuurlijk anders, maar het is altijd fijn om in zware tijden samen te zijn met de mensen die van je houden, het belangrijkste is vaak ook dat je er gewoon bent. Als je vriendin nog niet klaar is om te praten, forceer het dan niet maar laat weten dat je er bent als ze er wel klaar voor is. Weten dat je een goede vriendin hebt en weten dat je er niet alleen voor staat kan heel fijn zijn als je het zwaar hebt.

Heb jij zelf nog tips? Laat het ons weten in de comments op Facebook, zo kunnen we elkaar helpen.

Laurenconrad.com