Gezondheid

Onderzoek toont aan dat deze emotie de oorzaak is voor de meeste verslavingen

Onderzoek toont aan dat deze emotie de oorzaak is voor de meeste verslavingen

Verslaving kan zich op vele manieren uiten of het nu om een alcohol- of drugsverslaving shop of zelfs een eetverslaving gaat. Maar er is nieuw onderzoek wat suggereert dat de emotie die aan de grond van verslavingen ligt misschien wel één van de opvallendste triggers is die verslavend gedrag veroorzaakt. 

Er is al verschillende keren onderzoek gedaan naar hoe emotie zich nou verhoudt tot verslaving. Dit is dan ook de reden waarom een team van Harvard onderzoekers 4 met elkaar verwezen studies heeft onderzocht om zo tot de kern van het probleem te komen. 

Zo keken ze naar onderzoeken die bekeken hoe rokers reageerden op negatieve emoties. Dus hoe intens en vaak mensen sigaretten rookten en alles wees erop dat droefheid of verdriet de grootste invloed had op hun rookgedrag

De data

Uit de eerste studie, waarbij meer dan 10.000 mensen werden gemonitord, bleek dat hoe verdrietiger de deelnemers waren, des te groter de kans was dat ze gingen roken of zelfs weer begonnen met roken nadat ze al 10 jaar of meer waren gestopt. 

In een ander onderzoek keken 425 rokers naar verschillende video’s over persoonlijke ervaringen van mensen. De deelnemers die naar de verdrietige video’s keken hadden meer behoefte om te roken dan de deelnemers die naar een neutrale of vrolijke video keken. 

In een derde studie moesten 700 deelnemers ook naar een video kijken en ze moesten wat schrijven over hun leven. Vervolgens werden ze voor de hypothetische keuze gesteld dat ze of eerder een paar haaltjes van een sigaret mochten nemen of dat ze moesten wachten en dan mochten ze meer roken. De personen die de verdrietige video keken hadden, zoals je misschien al verwachtte, minder geduld en wilden eerder roken.

Ook in de 4de studie kwamen verdrietige video’s terug, maar deze keer hadden de deelnemers al 8 uur niet gerookt. Nadat ze de video’s hadden bekeken rookten de deelnemers uit de groep door een apparaat wat hun rookintensiteit, snelheid en duur kon meten. Daar kwam uit naar voren dat de groep die naar de verdrietige video had gekeken agressiever rookten en dieper inhaleerden dan de groep die deze video niet had gezien. 

Een nieuw perspectief

De leider van dit onderzoek van de Universiteit van Harvard merkte op dat deze bevindingen een nieuw perspectief geven aan de onderliggende oorzaak van verslavingsgedrag: “De algemene wijsheid op dit gebied was dat negatieve gevoelens, of het nou woede, stress, verdriet, angst of schaamte was, ervoor zorgde dat mensen sneller naar verslavende drugs grepen. Maar ons werk suggereert dat de realiteit veel genuanceerder is dan: je voelt je slecht dus je rookt meer. Vooral verdriet lijkt een grote trigger voor het gebruik van drugs.”

Het onderzoeksteam hoopt dat deze kennis mensen kan helpen die leiden aan een verslaving omdat dit ze kan helpen om hun gedrag beter te begrijpen en ze het, hopelijk, kunnen veranderen. Zij hopen dat dit onderzoek een positief effect kan hebben op het beleid wat er nu is in onze gezondheidszorg aangaande drugs verslaving en het afkicken van drugs.

De onderzoekers: “Wij geloven dat een theoretisch gedreven onderzoek kan helpen om een licht te schijnen over we verslavingen kunnen aanpakken. We hebben inzichten in verschillende disciplines nodig, inclusief psychologie, gedragseconomie en de gezondheidszorg, om de verslavingsproblematiek te confronteren.”