Gezondheid

Een muffe geur in huis? Dit kan de oorzaak zijn

muffe geur huis

Een muffe geur in huis, alsof je in een bejaardenhuis rondloopt. Je wil dit niet hebben en als je het hebt wil je dit zo snel als mogelijk hebben verholpen. Het kan van alles zijn, dus de oorzaken (en natuurlijk de oplossingen ervoor) worden in deze blog besproken zodat na het lezen je huis weer ruikt naar roosjes.

Oorzaken

Veel factoren kunnen muffe geuren veroorzaken, waaronder, maar niet beperkt tot schimmel, meeldauw, sigarettengeuren en geuren van huisdieren. Of je huis nu acht jaar oud is of 80, deze geuren maken geen onderscheid in waar ze zich nestelen.

Schimmel en dergelijke

Schimmel en meeldauw kunnen een bron hiervan zijn. Schimmel en meeldauw komen vaak voor bij lekke leidingen, een beschadigd dak, een hoge luchtvochtigheid en vuil in de kruipruimte. Deze zaken kunnen allemaal bijdragen tot de ophoping van vocht. Dit vocht in combinatie met de stilstaande lucht en donkere hoeken kan leiden tot de groei van schimmel en meeldauw. Schimmel en meeldauw kunnen zich achter muren of op andere ongeziene plaatsen verbergen. Erger nog, lang nadat de schimmel is afgestorven, blijft de geur hangen in het tapijt, de gordijnen en de stoffering, waardoor het hele huis naar schimmel gaat ruiken. 

Het afzuigsysteem

Muffe geuren kunnen ook zitten in het afzuigsysteem. Als je de leidingen hiervan niet recentelijk hebt schoongemaakt, zijn ze waarschijnlijk vies, stoffig en stinken ze, wat resulteert in een muffe geur. Naast je leidingen kunnen ook je verwarmings- en koelapparatuur zelf muffe geuren verspreiden. 

Rook

Sigarettenrook kan ook een enorm muffe geur verspreiden. Roken binnenshuis, zelfs af en toe, laat een blijvende geur achter in een woning. Gipsplaat en andere zachte oppervlakken zoals vloerbedekking zuigen de geur van rook en nicotine op. Als de vorige huiseigenaar gerookt heeft, zullen de muren die geur nog tientallen jaren afgeven zonder dat er iets aan gedaan wordt. 

De oplossingen voor de muffe geur

Oké, je hebt je geworsteld door de oorzaken van de muffe geur en je bent erachter welk van deze oorzaken het is. Het heeft je misschien meer moeite gekost dan je zou willen, of je kwam er vrij snel achter, maar je bent er nog niet. Je zult het probleem nu moeten gaan oplossen. Met een muffe geur is er niet echt een snelle oplossing, er zal wat tijd en energie in gaan zitten. Als eerste moet je écht gaan ventileren. Ramen en deuren openzetten en zelfs een ventilator de vieze lucht laten wegblazen is noodzakelijk. Daarna moet je dingen gaan schoonmaken en/of vervangen. Denk hierbij aan de luchtfilters in je verwarmings- en verkoelingssystemen en afzuigkappen.

Ook lekkages zullen gerepareerd moeten worden om zo voortaan de muffe geur te voorkomen. Wanneer de geur in een behang o.i.d. zit kun je dit overschilderen met een geurbestendige verf. Wanneer het in een tapijt of ander meubel zit zul je het simpelweg moeten weggooien en iets nieuws kopen, of het laten schoonmaken door een professioneel bedrijf (maar dan nog is er een kans dat deze geur er niet uitgaat). Je kunt al deze werkzaamheden om je muffe geur weg te krijgen zelf verrichten, maar je kunt er ook iemand voor inhuren. Het kost weliswaar geld, maar het bespaart je tijd, energie en stress.