Geluk

De twee kanten stress, het is niet alleen maar slecht

De twee kanten stress, het is niet alleen maar slecht

Stress, we hebben het allemaal. Vaak worden alleen de negatieve kanten van stress besproken, waardoor je al snel het gevoel krijgt dat je het beste wat je kunt doen is stress volledig vermijden. Natuurlijk is het zo dat te veel stress slecht voor je is, maar het is ook goed om te weten dat af en toe matige stress ook positief kan zijn. Hieronder leggen we uit waarom stress niet alleen maar slecht is en zelfs heel krachtig kan zijn:

1. Het is een waarschuwing voor je lichaam en geest
Matige stress fungeert als een waarschuwingssignaal voor ons lichaam en geest. Het activeert het sympathische zenuwstelsel, waardoor we alerter worden en klaar zijn om met uitdagingen om te gaan. Stress signaleert dat er actie nodig is, en het stelt ons in staat om scherp te reageren wanneer dit nodig is.

2. Persoonlijke groei
Af en toe een beetje stress kan ervoor zorgen dat je groeit als persoon. Het daagt ons uit om uit onze comfortzone te stappen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Het zijn juist de uitdagende situaties die je helpen te ontdekken waar je grenzen liggen en wat je sterke kanten zijn.

3. Het maakt ons sterker
Net zoals fysieke oefeningen je spieren sterker maakt, kan matige stress je psychologische weerbaarheid verbeteren. Het stelt je in staat om te leren omgaan met uitdagingen en tegenslagen, waardoor je in de toekomst sterker en weerkrachtiger bent als je in lastige situaties komt.

4. Het motiveert
Stress kan je soms net de motivatie geven die je nodig hebt. Het kan je prikkelen om deadlines te halen, doelen te bereiken en je productiviteit te verhogen. De juiste hoeveelheid stress kan je aanzetten tot actie en je net dat zetje geven om je doelen te behalen.

5. Focus en Creativiteit
Een zekere mate van stress kan je focus en creativiteit zeker verhogen. In stressvolle situaties schakelen onze hersenen over naar een staat van verhoogde alertheid, waardoor we beter in staat zijn om problemen op te lossen en innovatieve en creatieve oplossingen te bedenken.

6. Bewustwording
Stress kan je ook helpen om scherper naar jezelf te kijken. Soms moet je door stress je prioriteiten veranderen, je doelen aanpassen en word je bewust van wat echt belangrijk is.

Stress is zeker iets om voor op te passen, maar niet iets om op voorhand al bang voor te zijn. Want het kan je ook helpen met groeien, veerkracht ontwikkelingen en sterker te worden. Uiteindelijk draait het allemaal om balans.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?