Geluk

Het geheim van acceptatie: jouw transformerende kracht!

We komen nou eenmaal in situaties die onbekend, beangstigend of emotioneel zijn. In die momenten kan acceptatie jouw stille kracht zijn, een noodzakelijk tegengif. In tegenstelling tot zelfkritiek waarbij je te hard bent voor jezelf komt acceptatie vanuit zachtheid. Het is belangrijk om acceptatie te zien als de sleutel tot het omarmen van jezelf en je leven. Zonder dat je berust in je lot, maar met een open blik op de creativiteit en mogelijkheden die het leven je te bieden heeft.

1. Loslaten
Acceptatie begint met het loslaten van verzet tegen wat is. Het is erkennen dat je niet alles in je leven kan beheersen of controleren en dit is oké. Door te stoppen met vechten tegen de realiteit, creëren we ruimte voor rust en nieuwe mogelijkheden.

2. Tegengif voor zelfkritiek
Vaak zijn we veel te streng voor onszelf en veroordelen we onszelf voor onze fouten en tekortkomingen. Acceptatie is het medicijn tegen deze harde zelfkritiek. Het betekent dat je omarmt wie je bent en dat jijzelf met de zelfde liefde en zachtheid behandelt als waarmee je anderen behandelt.

3. Geen berusting, maar openheid
Acceptatie betekent niet dat je ervoor hebt gekozen om te berusten in de situatie; het is eerder de bereidheid om de realiteit te zien en van daaruit te handelen. Het is niet het excuseren van slechte gewoonten, maar eerder het bewust worden van de mogelijkheden die er wel zijn.

4. Meer creativiteit
Wanneer je een situatie kunt accepteren komt er ruimte in je hoofd. Dankzij acceptatie kun je dingen vanuit verschillende perspectieven bekijken en nieuwe of andere manieren vinden om hiermee om te gaan. Acceptatie creëert ruimte voor innovatie en het ontdekken van onverwachte mogelijkheden.

5. Verbinding met het heden
Acceptatie brengt ons naar het heden. Wanneer je een situatie omarmt zoals deze is kun je stoppen met piekeren over het verleden of de toekomst. Het zorgt ervoor dat je in het nu bent.

6. Zelfliefde
Er is geen grotere blijk van zelfliefde dan jezelf te accepteren hoe je bent. Het betekent dat jij je innerlijke criticus tot zwijgen brengt en erkent dat je, ondanks je fouten, waardevol bent. Zelfliefde stelt ons in staat om vanuit een gezonde basis te groeien en te bloeien.

7. Ruimte voor verandering
Het klinkt gek, maar juist acceptatie zorgt voor verandering. Als je stopt met vechten tegen de realiteit krijg je ruimte. Dankzij deze ruimte kun je weloverwogen keuzes maken en uiteindelijk steeds dichter bij de beste versie van jezelf komen.

Acceptatie is het middel tegen perfectie en controle. Het is zelfliefde in al zijn facetten. Door acceptatie ontdekken we dat de ware kracht ligt in het omarmen van het leven, met al zijn onzekerheden en mogelijkheden.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?