Geluk

6 waardevolle dingen die ik geleerd heb door alleen te reizen

6 waardevolle dingen die ik heb geleerd door alleen te reizen
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Alleen reizen was een van de beste investeringen in mijn eigen ontwikkeling die ik ooit gedaan heb. Ik heb anderhalf jaar in Costa Rica gewoond en ik heb alleen gereisd in India, Indonesië en in Spanje. Deze avonturen hebben mij enorm veel over cultuur, landen, mensen maar vooral over mezelf geleerd. De confrontaties met je eigen puurste zelf zijn intens en leerzaam. Het heeft me heel dicht bij mezelf gebracht en dus ook dichtbij mijn vrouwelijke kracht.

Mijn 6 belangrijkste lessen deel ik graag met jullie:

1 Vertrouw op je intuïtie
Op reis ben je kwetsbaar. Je bent tenslotte alleen. Jouw eigen veiligheid hangt grotendeels af van je eigen beslissingen. Als een situatie ‘niet goed voelt’, doe het dan niet. Dit heb ik geleerd toen ik tegen mijn intuïtie inging en de wildwater tour in Costa Rica ging doen, wat oooh zo niet ok voelde. Resultaat: raft ongeluk, gescheurde knieschijf en bijna verdrinking (ik overdrijf niet, zelfs mijn slippers waren verzameld toen ze er achter kwamen dat ik nog vastzat onder de boot). Dus zegt jouw innerlijk stemmetje: niet doen! Niet doen! Niet doen! Dan gewoon NIET DOEN

2 Respect voor andere culturen
Door mijn Hongaarse achtergrond en talloze bijzondere culturen en gewoontes gezien te hebben, ben ik erachter gekomen dat ik het niet nodig vind om een waardeoordeel te vormen over anderen. Als een vrouw er ZELF voor kiest om een hoofddoek te dragen omdat ZIJ zich daar goed bij voelt, heb ik daar alleen maar bewondering voor. Dat we het niet altijd met elkaar eens zijn, hoeft niet te betekenen dat we elkaar geen ruimte kunnen gunnen om te zijn wie we willen zijn. Mijn hart is groot genoeg voor alle mensen zolang ze elkaar geen kwaad aandoen.

3 Wees duidelijk
Als vrouw alleen is het enorm belangrijk dat je duidelijk naar je omgeving bent. ‘Not available’ stond zo’n beetje op mijn voorhoofd op iedere trip. Respectvol maar heel duidelijk straalde ik uit dat ik geen interesse in mannelijke aandacht heb. Geen giechelende ‘nee, maar’ uitstraling, maar een duidelijke ‘Nee’.  Vooral in Latijns Amerika en India was dit van toepassing, terwijl andere reizende dames klaagden over ‘handtastelijke’ locals, had ik nergens last van. Want inderdaad: ‘als blikken konden doden….’.

4 Geniet van de voordelen van vrouw zijn – ook op reis
Als geëmancipeerde westerse vrouw ben ik gewend aan mijn zelfstandigheid. Toen ik kort na het raft ongeluk met mijn gescheurde knieschijf een bootje uit wou stappen, gebeurde iets bijzonders. Ik stond te treuzelen met mijn bamboe stok en verband op mijn knie. Een van de bemanningsleden van het boot, ongeveer even oud als mijn stiefzoon, tilde mij ineens op (jaja de ‘ik draag je over de drempel-houding’) en droeg mij naar het haventje. Stil was ik ervan. Heerlijk was het om zo lief behandeld te worden. Dus als iemand galant tegen je is: geniet er gewoon van.

5 Geniet in je uppie
Het is heerlijk om avonturen te delen met je partner op vakantie. Maar het is, als het mogelijk is, NOG intenser om ervaringen intens in je eentje te beleven. En hier zou ik dus uren over kunnen praten. Doe ik niet. Ik deel er een: tijdens een snorkeltour bij de Gili eilanden was ik redelijk van de groep afgedwaald. Ineens dook er een enorme schildpad voor me op. Hij bleef heel rustig voor mijn neus zweven en ik pakte zijn voorste twee vinnen zachtjes vast. Secondenlang bleven we ‘hand in hand’ zweven onder water, elkaar aankijkend. Toen trok hij zich langzaam terug en ging verder zwemmen. Juist omdat niemand erbij was, heb ik dit moment echt volledig en intens alleen beleefd. Dat maakte het juist zo bijzonder. Sommige dingen hoef je niet te delen. Je kunt ze ook gewoon alleen aangaan in je volledige bewustzijn.

6 Durf contact te maken
Tijdens het reizen in mijn uppie heb ik talloze interessante, inspirerende mensen ontmoet. Contact maken doe je met jouw energie. Je opent jezelf naar de buitenwereld, kijkt mensen aan en neemt initiatief om een gesprek aan te knopen. Een geïnteresseerde, open blik brengt je de leukste gesprekken. Alleen reizen is dus niet per definitie eenzaam reizen.

Al deze lessen helpen mij nog dagelijks om dicht bij mezelf te blijven, want ze zijn in het dagelijkse leven net zo actueel als op reis.

XX Sophie
www.irrestibleyou.nl

 

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie