Geluk

11 dingen die je kunt doen als je een beetje down bent

11 tips voor als jij je down voelt

1 Vervang negatieve gedachtes door neutrale
Situaties zijn niet altijd zwart of wit. Ze zijn zelfs meestal niet zwart of wit, maar wanneer je je down voelt dan denken je hersenen wel dat dit zo is. Maar dat is de fout van je hersenen en jij hoeft daar niet de dupe van te worden. Want je kunt deze gedachtes namelijk wel veranderen in neutrale gedachtes. En uiteindelijk en met veel oefening kun jij de gedachtes zelfs omzetten naar positieve gedachtes.

2 Wees creatief
Kruip in je ziel en en gebruik je handen. Je kunt je handen zo goed gebruiken om iets moois te creëren. Speel piano, schrijf, teken, kleur, schilder, brei, naai of wat dan ook. Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar leuk vindt om te doen. Het gaat erom dat je het gedeelte van je brein aanspreekt wat graag speelt. Wanneer je iets creatiefs doet dan komen er chemicaliën in je hersenen vrij die je een goed gevoel geven.

3 Zorg voor een dagelijkse routine met een positieve focus
Structuur hebben is niet alleen gezond, het is bijna cruciaal wanneer je last hebt van depressieve buien. Een dagelijkse routine helpt je om niet te veel te hoeven nadenken zodat je jouw brein wat rust kunt geven. Het geeft ook een gevoel van veiligheid, want je plannen en activiteiten zijn voor die dag tenminste geregeld. Verzin een routine die aan jouw verlangens voldoet. Dus dat kan inhouden dat je tijd creëert waarbij je creatief bezig bent, je knuffelt met een kind of huisdier, je fysiek bezig bent of een dutje doet, wat je ook kiest zorg ervoor dat het jou uit je negatieve spiraal houdt.

4 Zie in dat persoonlijke discipline iets heel positiefs is
Vind kleine manieren om je zelfdiscipline te laten groeien en merk hoe het jouw stemming ten goede komt. Het is simpel, makkelijk te onthouden en enorm dankbaar wanneer je in staat bent om jezelf te houden aan de intenties die je hebt. Zorg ervoor dat je elke keer dat je succesvol bent in zelfdiscipline dit opschrijft in een klein boekje en je zult zien dat de energie door je heen begint te stromen (schrijf bijvoorbeeld: ik zou 30 minuten wandelen en ik heb het gedaan!). Je mag ook wel eens heel trots zijn op jezelf!

5 Zorg voor jezelf
Je weet diep van binnen best wat je nodig hebt en jij verdient deze zorg. Wanneer het leven je op dit moment zwaar valt dan is het des te belangrijk dat jij zorg krijgt. Wees zo lief en goed voor jezelf als je dit voor je beste vriendin zou zijn. En voel je niet schuldig over je behoeftes!

6 Visualiseer je beste zelf
Spendeer tijd aan het inbeelden van hoe jij jezelf graag zou zien. Hoe wil jij op dingen reageren? Hoe wil je dat anderen je behandelen? Hoe wil jij anderen behandelen? Hoe zie jij je beste zelf lastige situaties benaderen? Terugkerende visualisatie is een krachtig middel om de persoon te worden die je wilt zijn.

7 Sport minimaal 3 keer per week 30 tot 40 minuten
Er is bijna niets zo goed tegen een depressief gevoel als sporten. Het zorgt ervoor dat er endorfines loskomen die je een goed gevoel geven en je dag daadwerkelijk kunnen veranderen.

8 Spendeer tijd in de natuur
De natuur kalmeert je geest en zorgt voor stilte in je hoofd. Luister naar de natuur, adem de frisse lucht in en geniet van de stilte.

9 Kom in contact met andere mensen
Sociale contacten zijn belangrijk om je goed te voelen. Je hebt misschien geen zin om sociaal te zijn, maar probeer het toch te doen. Ga het huis uit en spreek af met een vriendin om een kopje koffie te drinken. De verandering van omgeving helpt je om een meer neutralere gedachtestroom te krijgen.

10 Creëer een complimenten boek voor jezelf
De notities in dit boek gelden als high fives voor jezelf. Alleen jij hoeft dit boek in te kijken en jij kunt hier zoveel uithalen. Schrijf de goede dingen die je hebt gedaan op, de dingen waar je trots op bent. Hoe klein of hoe groot ook, schrijf het op!

11 Praat met je huisarts
Als je merkt dat je lange tijd achter elkaar down bent en dat het je niet meer lukt om uit deze negatieve spiraal te komen dan is het goed om een afspraak met je huisarts te maken. Je hoeft dit niet alleen te doen, ook jij kunt hulp krijgen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?