Gezondheid

Volgens onderzoek laat alcohol laat de ware persoon in ons naar boven komen

Volgens onderzoek laat alcohol laat de ware persoon in ons naar boven komen

Eens in de zoveel tijd mag je best wel eens genieten van een lekker drankje. En daar reageren we per persoon anders op. De één gaat een life-act opvoeren inclusief dansen op de bar. De ander wordt emotioneel en kan de hele avond huilen. Weer een ander wordt juist super sociaal en kletst en knuffelt met iedereen die ze kent (of niet kent).

De ware ik
We veranderen allemaal een beetje in een ander persoon als we gedronken hebben. Maar uit een studie blijkt dat dit niet helemaal waar is. We veranderen namelijk niet in een ander persoon, alcohol laat ons juist de ware ik zien.

Dat we een ander persoon worden dankzij alcohol, klopt dus niet. Je denkt misschien dat je leuker, grappiger, gelukkiger, uitbundiger of emotioneler wordt door alcohol. Maar een buitenstaander zal de persoonlijkheid van een dronken persoon niet als anders beschouwen.

Het onderzoek
Er werd aan 156 participanten gevraagd om een vragenlijst in te vullen met vragen over hun persoonlijkheid en hun dronken persoonlijkheid, samen met hun alcoholinname. Nadat de participanten de vragenlijst hadden ingevuld, werden ze in verschillende vriendengroepen ingedeeld. De ene groep kreeg wat frisdrank te drinken, terwijl een andere groep vodka en cocktails kreeg.

De groep die alcohol had gedronken, werd gevraagd om wat taken uit te voeren terwijl de nuchtere participanten toekeken. Daarna moesten deze participanten zichzelf beoordelen op verschillende vlakken. De onderzoekers kwamen er op deze manier achter dat zij zichzelf veel hoger beoordeelden dan voordat zij iets gedronken hadden, terwijl de nuchtere participanten geen verschil zagen in hun persoonlijkheid.

Een paar glaasjes wijn of een paar cocktails zorgen er misschien voor dat je wat uitbundiger wordt en meer durft, maar uiteindelijk doe jij zelf gewoon de rest!

The power of silence