Geluk

7 signalen dat het tijd is om beter voor jezelf te zorgen

7 signalen dat het tijd is om beter voor jezelf te zorgen

We hebben het allemaal druk en we zijn altijd en overal bereikbaar. Maar wanneer we niet goed voor onszelf zorgen kunnen we niet opladen. En als we niet meer opladen dan kunnen we niet meer volledig functioneren en ligt een burn-out op de loer.

Maar soms heb je helemaal niet door dat je eigenlijk beter voor jezelf moet zorgen, denk je dat je alles onder controle hebt. En hoewel iedereen anders is, merk je aan onderstaande 7 signalen dat je niet goed genoeg voor jezelf zorgt en dat het tijd is om het anders te doen.

1 Je bent snel geïrriteerd
Wanneer we in balans zijn en goed voor onszelf zorgen, dan behandelen we anderen met dezelfde compassie als die we voor onszelf hebben. Maar wanneer je geen tijd voor jezelf hebt is het makkelijk om elk dingetje wat anders gaat dan gepland je te laten irriteren. Je kunt niemand anders helpen als je niet eerst jezelf hebt geholpen.

Als je dit herkent dan is het tijd om wat meer compassie voor jezelf te tonen. Misschien moet je meer ‘Nee’ zeggen, beter voor jezelf opkomen of jezelf rustmomenten gunnen.

2 Je bent altijd te laat
We proberen snel nog één meer ding te doen. En dit ene ding zorgt er vaak voor dat je net te laat bent voor je volgende afspraak. Je probeert alles te doen en je intenties zijn goed, maar door te laat te komen creëer je nog meer stress voor jezelf en geef je de ander het gevoel dat ze minder gewaardeerd worden.

Als je dit herkent dan is het goed om hier eens over na te denken. Misschien moet je wat minder projecten aannemen? Of is het tijd om wat tijd vrij te vragen? Kijk eens diep in jezelf en probeer te achterhalen hoe het komt dat jij altijd te laat bent.

3 Je vind het moeilijk om in slaap te komen of je voelt je vaak erg zenuwachtig
Moeilijk in slaap komen kan komen door veel dingen. Maar vaak is het stress gerelateerd. Wanneer je vaak de zenuwen door je lijf voelt stromen kan dit ook een signaal zijn van je lichaam (en geest), omdat het opzoek is naar een uitlaatklep en er iets in je leven verandert moet worden. En grote kans dat hetgeen wat je moet veranderen zelfliefde is…

Als je dit herkent kun je gaan wandelen of hardlopen wanneer jij je gestrest voelt. Probeer meditatie of bezoek eens een coach om zo je rust weer te vinden.

4 Je kunt je de laatste keer dat je niets hebt gedaan niet meer herinneren
Het geeft een gevoel van nuttig zijn, kracht en waardering van de buitenwereld wanneer jij altijd maar bezig bent, altijd aan het werk bent en dingen voor elkaar krijgt. Maar wanneer we geen tijd nemen om onszelf op te laden dan missen we de energie die ervoor zorgt dat we kunnen genieten van het leven. Het is de balans die ervoor zorgt dat we ons goed voelen en een kalm gevoel brengt waardoor we volledig onze authentieke zelf kunnen zijn.

Zorg dat je tijd voor jezelf maakt. Het is helemaal niet erg om af en toe niets te doen! Het is noodzakelijk en het zorgt ervoor dat onze creativiteit kan stromen.

5 Je voelt je constant overweldigd
Wanneer jij constant het gevoel hebt dat alles op je afkomt dan is er een grote ommekeer nodig. Doe het rustiger aan, probeer eens achterover te leunen en te kijken wat het leven je brengt. Je bent niet direct lui als je even niets doet.

6 Je kookt bijna niet, sport weinig en hebt slaap tekort
Koken, sporten, slapen en zelfreflectie zijn de belangrijkste onderdelen voor gelukkige en gezonde mensen. We zijn niet altijd in staat om al deze componenten voldoende te doen, maar wanneer je ze bijna nooit doet dan is dit een duidelijk signaal.

Begin daarom te kijken naar je planning. Waarom lukt het je niet om tijd te nemen voor deze belangrijke zaken? Probeer dingen uit je drukke agenda te verwijderen, je kunt niet alles doen. Geef jezelf tijd en liefde.

7 Wanneer je een dag vrij hebt of niets doet dan voel jij je schuldig
Wanneer een dagje vrij raar voelt dan heb je deze dag meer nodig dan iedereen. Geniet ervan!

Doe de dingen waar je energie van krijgt. Misschien krijg je dit door te wandelen, naar de sauna te gaan, te koken, op bezoek bij vrienden te gaan, te schrijven of te lezen.

Door voor jezelf te zorgen, zorg jij ervoor dat je de beste versie van jezelf wordt. Door voor jezelf te zorgen word je sterk en kom je in balans, deze kracht straal je uit. In het begin lijkt het lastig om jezelf op de eerste plek te zetten, maar je zult zien dat je er veel voor terugkrijgt.