Gezondheid

Gameverslaving, het komt vaker voor dan je denkt

Gameverslaving, het komt vaker voor dan je denkt

Ontspannen is belangrijk! En we hebben (gelukkig) allemaal andere manieren om ons te kunnen ontspannen. De één gaat een stuk wandelen, doet aan yoga of spreekt af met vrienden en de ander leest graag een boek of gaat lekker kokkerellen. Voor veel mensen is gamen ook een manier om te ontspannen. Als je aan het gamen bent denk je nergens anders meer aan dan aan je game, je raakt als het ware in een flow en de tijd vliegt voorbij zonder dat je hier erg in hebt. Echt even loskomen van je zorgen of de dagelijkse sleur dus. 

Klinkt op zich goed, maar er zit wel één belangrijke ‘maar’ aan; gamen kan namelijk behoorlijk verslavend zijn. Je hoort niet zo vaak over gameverslaving, maar gameverslaving komt helaas steeds vaker voor. De Wereld Gezondheid Organisatie heeft gameverslaving niet voor niets als officiële verslaving erkend en in Nederland zijn bijna 20.000 mensen verslaafd aan gamen. 

Maar wat zijn nou de kenmerken van een gameverslaving? Want niet iedereen die veel gamed is daadwerkelijk verslaafd. Onderstaand vind je enkele kenmerken op een rij:

  • Je komt steeds minder buiten
  • Je sociale leven wordt verwaarloosd
  • Je speelt onophoudelijk hetzelfde spel
  • Je denkt de hele dag aan gamen en wil elke vrije minuut hieraan besteden
  • Je vindt het moeilijk om te stoppen met spelen en je wilt niet worden gestoord tijdens het spelen (boos worden als dit wel gebeurd)
  • Je slaapt slecht

Heftig als je zelf een gameverslaving hebt, maar ook voor de mensen om je heen is het zwaar. Want als partner of ouder weet je vaak niet goed wat je met de situatie aan moet. Je kunt als ouder of partner met voorstellen komen om iets anders te doen dan gamen, dingen die jullie beiden leuk vinden om te doen. Probeer vaste dagen af te spreken dat er niet wordt gegamed. Blijf met elkaar communiceren, leg rustig aan je partner of kind uit waarom je het vervelend vindt dat hij of zij zo veel gamed. 

Als je zelf denkt dat je te veel gamed dan kun je proberen om jezelf maar een maximaal aantal uur per dag of week te laten spelen. Daarnaast kun je jezelf belonen met gamen: ik moet eerst deze taak afronden en dan mag ik een paar uur gamen. Eerlijk is eerlijk, het is niet makkelijk om zelf van je gameverslaving af te komen daarom kun je gelukkig hulp inroepen. Een goede instantie kan de juiste hulp bieden bij een gameverslaving. Er bestaan effectieve behandelingen die een gameverslaafde helpen. Blijf niet te lang zelf aanmodderen en zoek hulp, deze hulp is effectief en het is er niets voor niets!