Geluk

Hi lieverd, jouw behoeftes zijn net zo belangrijk als die van anderen!

8 gezonde dingen die gelukkige mensen dagelijks toepassen

Hallo lief mens, vind jij het ook zo fijn om te zorgen voor je geliefden en familie? Ben je er ook wel een beetje trots op dat jij ze nooit laat zitten en dat ze altijd op jou kunnen rekenen? Jij, als lief mens, voelt je goed als je iemand anders hebt geholpen. Maar dit heeft ook een nadeel; we geven we zo veel om anderen dat we onszelf vergeten.

Hoe vaak heb jij wel niet het gevoel gehad dat je tegen een burn-out aan zat (of misschien heb je er zelfs wel eentje gehad) nadat je iedereen weer had geholpen. Je kinderen, je partner, je collega’s en je vrienden. Het kan best lastig zijn om iedereen te willen helpen omdat je nou eenmaal een mooi en lief mens bent. Want hierdoor zet jij jezelf vaak op de tweede plek, eigenlijk heb je dit niet eens meer door, dit gaat automatisch. Altijd ben jij de gene die compromissen sluit en die een stapje terug doet zodat de ander gelukkig is. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat jouw gevoelens er minder toe doen, maar dit is absoluut niet waar!

Jouw gevoelens zijn net zo belangrijk! Jij geeft misschien minder prioriteit aan jouw gevoelens, maar dit is niet eerlijk. Want dit zorgt ervoor dat jij je moe voelt, uitgeput. Terwijl je juist zo’n mooi en lief mens bent. Zo zonde, want als er iemand is die anderen kan helpen, dan ben jij het wel! Maar dit kan alleen als jij het patroon doorbreekt. Als je de liefde die je voor iedereen hebt ook aan jezelf gaat geven. Hoe je dit kunt doen? Lees mee:

1 Zorg voor een mantra: “Mijn behoeftes zijn net zo belangrijk als die van andere mensen”.
Het is niet slecht om dingen voor jezelf te willen, voel je nooit schuldig als je dingen doet of besluiten neemt die jou gelukkig maken. Heb jij er behoefte om de hele dag te ‘lummelen’, prima! Voel je niet schuldig. Doe wat voor jou goed voelt.

2 Zorg elke week voor tijd voor jezelf
Of het liefst elke dag, maar als dit niet lukt is een paar uur per week al heerlijk. Doe dingen waar jij energie van wordt. Ga sporten, neem een lang bad, kijk een oude film of doe een dutje.

3 Trakteer jezelf
Koop een keer die dure bonbons voor jezelf. Trakteer jezelf op een massage. Ga knuffelen met je geliefde of je huisdier of ga lekker een stuk wandelen.

4 Doe iets creatiefs
Ga tekenen, schilderen, kleien, schrijven, naaien of breien. Het maakt niet uit, doe iets waardoor je kunt ontspannen. Het is zo belangrijk om af en toe je hoofd leeg te maken en jezelf te verliezen in hetgeen je aan het doen bent.

Onthoud dat niemand zo kritisch op je is als jijzelf. We hoeven dingen echt niet zwaarder voor onszelf te maken, de wereld is al hard genoeg. Neem de tijd als je merkt dat je gestrest wordt. Doe een stapje terug en focus je. Het is belangrijk om te voelen, wat zegt mijn lichaam? Luister naar je lichaam en zorg ervoor dat je luistert naar de behoeftes van je lichaam. Je hoeft niet altijd de behoeftes van een ander op de eerste plek te zetten, het is heel erg gezond om jouw behoeftes op de eerste plek te zetten.

Dus lief mens, wees eerst maar eens heel erg lief voor jezelf, zo kun jij je batterij opladen en er echt voor andere mensen zijn. Want mooi mens, jij bent nog veel meer waard als jij inziet dat jouw behoeftes net zo belangrijk zijn als die van anderen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?