Gezondheid

Het effect van alcohol op je brein

We weten allemaal wel dat alcohol effect heeft op ons lichaam, maar wist je dat zelfs gematigd drinken al een negatief effect heeft? Je denkt misschien dat jouw wijntje of biertje aan het eind van een drukke dag niet zo erg is, maar niets is minder waar. Een nieuw onderzoek suggereert dat dagelijks een een biertje of glas wijn ons brein al laat krimpen. Alcohol heeft dus ook al effect op ons brein wanneer we gematigd drinken.

Het onderzoek, waar 36.000 mensen het Verenigd Koninkrijk aan meededen, wijst uit dat het brein van mensen die dagelijks een glas bier of glas wijn dronken was gekrompen waardoor het brein 2 jaar ouder was dan het brein van mensen die niet dronken. 

En hoe meer mensen dronken, hoe groter het verschil was tussen mensen die wel en die niet dronken. Het brein van mensen die 3 alcoholische drankjes per dag dronken was 3 jaar ouder en het brein van mensen die er 4 per dag dronken (net iets minder dan een halve fles wijn) was 10 jaar ouder dan het hoorde te zijn. Dit onderzoek is gepubliceerd in het het blad Nature

Dit onderzoek sluit zich aan bij vele andere studies die aantonen dat alcohol niet alleen slecht is voor mensen die heel veel drinken en bijvoorbeeld in een afkickkliniek terechtkomen. Want ernstige en permanente hersenbeschadiging komt voor wanneer mensen al jaren zwaar drinken. Maar gelukkig zijn er voor zware drinkers die in het beginstadium zijn nog wel middelen om dit proces om te keren of zelfs te stoppen. Voorwaarde om dit proces te stoppen is wel dat mensen die verslaafd zijn stoppen met drinken en hulp zoeken door bijvoorbeeld naar een afkickkliniek voor alcohol te gaan. 

Het is wel een eyeopener dat niet alleen mensen die een alcoholprobleem hebben dus effect merken. In deze specifieke studie kwam ook naar voren dat mensen die maar een half glas wijn of half biertje per dag dronken ook al verschillen hadden in hun breinstructuur in vergelijking met mensen die niet drinken. Vooral in het gedeelte van ons brein wat zorgt voor de regulatie van onze hartslag, ademhaling en hoe je emoties zoals angst verwerkt. De verschillen tussen de groepen bleven groot, zelfs als de onderzoekers andere factoren zoals ouderdom, erfelijkheid en sekse meetelden. 

Het is wel belangrijk om te vermelden dat het onderzoek alleen een correlatie tussen alcoholinname en het krimpen van het brein kan laten zien. Wat niet noodzakelijk betekent dat het één het ander veroorzaakt. De onderzoekers melden wel dat de enorme correlatie wat uit dit onderzoek is gebleken betekent dat de mensen die het meeste drinken ook het meest profiteren als ze minder drinken, zelfs als dit maar 1 glas per dag minder is.