Burn-out

Lieve vrienden en familie van iemand met een burn-out

lieve familie en vrienden van iemand met een burnout

Dit is een brief aan jullie, aan de vrienden en familie, de mensen die een steun en toeverlaat zijn voor de personen met een burn-out. Degenen die altijd klaar staan om ons te helpen. Dank jullie wel voor jullie begrip, geduld en flexibiliteit.

Want jullie zijn de mensen die steeds weer worden afgezegd. Niet omdat we onze afspraken niet na willen komen, maar omdat we toch te moe of neerslachtig zijn om te komen. Jullie zijn de mensen met wie eigenlijk helemaal niets meer plannen of waar we geen afspraken meer mee maken. Niet omdat we dit niet willen, of omdat we dit niet leuk vinden, maar omdat we bang zijn om weer te moeten afzeggen. Hierdoor lijkt het alsof we geen interesse meer in jullie hebben of dat we onze vriendschappen niet meer belangrijk vinden, maar het tegendeel is waar!

Het is alleen zo dat we nog steeds niet goed kunnen inschatten wat we wel of niet kunnen. We zijn enthousiast, willen zo graag! Maar dan worden we weer teruggefloten en moeten we afspraken met jullie weer afzeggen omdat we tot niets in staat zijn.

Dit is ook een brief aan jullie om jullie te bedanken. Om jullie te bedanken voor jullie steun en begrip. Want het is zo moeilijk te begrijpen waarom iemand die verder gezond is eigenlijk niets meer kan. Vooral als je zelf geen psychische problemen hebt gehad is het lastig om je in te leven, maar jullie doen dit toch. Soms vergeten we wel eens dat het onmogelijk is om in te denken wat wij doormaken als je dit zelf niet hebt meegemaakt.

Daarom is dit ook een brief om te zeggen dat we jullie begrijpen. Dat we het begrijpen als jullie ons minder vaak bellen om mee uit te gaan, mee te gaan borrelen of eten. Want na de derde nee, ben je het wel zat. Maar we zijn jullie absoluut niet zat, we zijn ziek of worstelen met de laatste loodjes waardoor we niet meer de persoon zijn die we waren. Misschien worden we zelfs nooit meer zoals eerst.

Ook interessant: De kunst van het niets doen, waarom jij jezelf af en toe een break moet gunnen

Want we veranderen, we veranderen door onze burn-out. Dingen die we eerder belangrijk vonden, vinden we nu misschien een stuk minder belangrijk. En dingen die we eerder gemeen hadden zijn er nu misschien niet meer. Neem het ons niet kwalijk, want in de meeste gevallen hebben we onszelf opnieuw moeten leren kennen. Maar we hopen dat jullie ons ook opnieuw willen leren kennen, want we willen graag onze nieuwe inzichten en onze nieuwe interesses met jullie delen. Want veranderingen zijn even wennen, maar ze kunnen ook positief zijn.

Lieve vrienden en familie, nogmaals: bedankt voor jullie steun, geduld, begrip en flexibiliteit. Het is niet altijd makkelijk voor ons en het is niet altijd makkelijk voor jullie, maar  zonder jullie waren we deze periode nooit doorgekomen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?