Geluk

8 verborgen signalen van perfectionisme

8 verborgen kenmerken van perfectionisme

Ben jij een perfectionist? De meeste perfectionisten herkennen zichzelf niet als perfectionist. Maar er zijn 8 signalen waaruit blijkt dat je misschien toch meer een perfectionist bent dan je dacht.

Hoewel het een compliment is wanneer je iets perfect noemt – een perfect gebakken biefstuk, de perfecte jurk etc. – gaat dit niet op als je iemand een perfectionist noemt. Waarom niet? Omdat perfectionist ook impliceert dat iemand een control freak is die niet kan relaxen. En hoewel de naam anders doet overkomen wordt een perfectionist vaak niet gedreven door perfectie, maar door ten alle koste het vermijden van mislukking. Een perfectionist zijn gaat er niet om dat dingen perfect moeten, het gaat erom dat het nooit goed genoeg is en dat is enorm vermoeiend en zwaar.

Ben jij een perfectionist? Er zijn eigenschappen van een perfectionist die zeker waardevol zijn als jij je baas onder de indruk wilt laten zijn, als je een dinertje bereid of als jij je garage of zolder organiseert. Maar het kan een nadeel zijn wanneer je zo opgaat in alle details dat je een project nooit echt klaar krijgt, je aan alles twijfelt omdat je bang bent dat het niet goed is of dat je heel veel extra uren aan iets besteedt omdat je bang bent dat het niet goed genoeg is.

Er zijn signalen van perfectionisme die je misschien niet direct herkent als kenmerken van perfectionisme, maar die het wel degelijk zijn:

1 Lijstjes
Lijstjes, kalenders, schema’s.. yep. Jij bent georganiseerd en efficiënt. Jij haalt alles uit je tijd en ben productief, niets mis mee! Maar soms is productiviteit niet het doel. Want met een strak schema en mega to do lijst wordt het lastig om flexibel te zijn, om tijd te vinden voor spontane dingen die op je pad komen. Want juist deze spontane gesprekken, ontmoetingen en momenten kunnen je relaties verdiepen en je creativiteit tot leven brengen.

 

2 Je houdt je ideeën en projecten voor jezelf totdat ze ‘perfect’ zijn
Jij houdt er niet van je ideeën of projecten te delen voordat ze goed zijn. Tijdens meetings of brainstormsessies op je werk vraag jij jezelf af hoe anderen zulke slechte ideeën op tafel durven te leggen zonder dat ze zich schamen. Anderen zijn niet bang om ideeën op tafel te leggen die van tafel worden geveegd, maar ook jij ziet dat sommige van die ideeën juist goed zijn. En eigenlijk zou jij misschien ook wel gewoon ideeën wil spuien, maar het voelt gewoon niet veilig genoeg om dit te doen.

3 Het is lastig om te relaxen
Of om los te laten. Je rusteloos voelen en altijd gedreven zijn komt vaak voort uit perfectionisme. Als jij jezelf hierin herkent dan ken je het onrustig gevoel wat je hebt als je wel ontspant (een wandeling maakt of een film kijkt), want dit vind je zonde van je tijd. Meditatie heb je geprobeerd, maar het lukt je niet. Je weet niet of je het op de juiste manier doet en dat zorgt ervoor dat je gestrest bent. Daarnaast zit je maar te zitten, wat ook nog eens zonde van je tijd is..

4 Je ziet er altijd uit als door een ringetje te halen
Jij hebt nooit een bad hair day en je outfit is altijd on fleak. Geen afgebladerde nagellak of ongepoetste schoenen voor jou.

5 Je stelt uit
Werk uitstellen klinkt niet als perfectionistisch. Het lijkt op luiheid en gebrek aan concentratie, maar als je bang bent dat je het niet goed genoeg doet of je de verkeerde beslissing neemt dan ben je dus aan het uitstellen door je perfectionisme.

6 Je doet één van deze 2 dingen als je een keuze moet maken
1 Het duurt lang voordat je een keuze kunt maken omdat je bang bent dat het de verkeerde keuze is.
2 Je ben juist heel doortastend omdat je altijd weet wat het beste is. Je huurt de beste tuinman in, gaat naar de beste kapper en haalt je gebakjes bij de beste bakkerij van de stad. En als iemand aanbiedt om ook wat klaar te maken voor het etentje wat je organiseert dan stuur je die persoon een recept met boodschappenlijst.

7 Je kunt niet delegeren
Het is beter om het gewoon maar zelf te doen. Als iemand anders het doet dan wordt het nooit zoals je wilt en moet je het achteraf toch zelf doen. Als je het zelf doet dan gebeuren de dingen volgens jouw norm. Met als gevolg dat alles langer duurt en jij uiteindelijk uitgeput bent.

8 Je haat het om tijd, geld of energie te verdoen
Iets stoppen wat je al geld heeft gekost maakt je geïrriteerd, je vecht er liever voor en maakt het goed dan dat je iets stopt. Het is zelfs zo dat je misschien in een slechte relatie blijft omdat je al zoveel tijd en energie hebt verspild.

Gerelateerd: