Geluk

Word jij gedreven door liefde of door angst?

Het leven is gecompliceerd, maar je motivatie is dit niet. Want elke actie die we ondernemen wordt, zonder uitzondering, gemotiveerd door angst of door liefde.

Bijvoorbeeld

  • Ons ‘gek’ gedragen bij iemand waar we niet zeker over zijn: Angst (Wat als we niet met elkaar op kunnen schieten? Ik wil niet het gevoel hebben dat iemand me niet aardig vindt omdat we niet echt een connectie hebben.)
  • Constructieve kritiek geven, ook al vind je dit niet leuk om te doen: Liefde (Ik wil dat deze persoon het goed doet, dus ik houd geen informatie achter waarvan deze persoon kan leren.)
  • Iemand vertellen dat het oké is, ook als dit waarschijnlijk niet zo is: Angst (Ik weet niet zeker hoe ik het anders moet vertellen. Hij reageert er misschien echt op, ik wil me er niet slecht over voelen.)
  • Het delen van de verantwoordelijk voor een situatie die je partner heeft gecreëerd: Liefde ( Ik geef erom dat ik deze situatie verbeter, voor iedereen die erbij betrokken is. De ander ergens de schuld van geven gaat niets veranderen.)

-> 7 manieren waarop moedige mensen omgaan met angst

Of het nou om alle daagse zaken gaat (je partner doet moeilijk) of een belangrijke zaak (je baan staat op het spel), we worstelen allemaal met een bepaald niveau van onzekerheid en angst. En als de angst steeds vaker voorkomt dan wordt kiezen vanuit liefde – waarvan we allemaal weten dat het goed is – steeds lastiger en minder natuurlijk.

-> Hoe je als hooggevoelig persoon om kan gaan met angsten

Maar het is het waard om te proberen. Emoties en intenties zijn besmettelijk. Breng je onzekerheid mee naar een feestje en je merkt dat je uiteindelijk ergens in een hoekje staat. Kom je een kamer binnen met hoop en mensen zijn nieuwsgierig naar wat je hebt te zeggen. Jouw motivatie is vaak een self-fulfilling prophecy -uiteindelijk zal wat je denkt ook gebeuren-..

Onderstaand vind je tips om te kiezen voor liefde:

  • Accepteer de angst. Het is prima om je kwetsbaar te voelen. Wanneer we handelen vanuit liefde gaan de dingen waar we ons zorgen om maken niet weg, maar ze worden op hun plek gezet zodat we ons er overheen kunnen zetten.
  • Zoek naar je intentie. Onder je angst vind je de goede reden. “Omdat ik het juiste wil doen”, “Omdat zij dit nodig heeft”, “Omdat dit beter kan”, of te wel: omdat jij erom geeft.
  • Kies moedig. Voor liefde heb je lef nodig. Juist als je de harde waarheid of lastige momenten tegenkomt is het belangrijk om trots te zijn op en te handelen naar je intenties en wat de uitkomst ook zal zijn, dit geeft een goed gevoel.

Dus wat motiveert jou? Angst of liefde?

-> Angst, je grootste vijand of grootste drijfveer?