Geluk

Hoe jij je kracht en de controle behoudt bij nare mensen & lastige situaties

Hoe jij je kracht en de controle houdt bij nare mensen

Het overkomt ons bijna allemaal. We staan het anderen of bepaalde situaties toe dat ze ons een rot gevoel geven en zo laten we anderen ons humeur en geluksgevoel bepalen. We geven onze controle weg aan externe factoren en we laten deze factoren de controle overnemen over onze innerlijke zelf.

Het gebeurt ons allemaal dat we het toestaan dat vervelende opmerkingen, commentaar of kritiek onze stemming en gezondheid beïnvloeden. Maar dit hoeft niet zo te zijn! Je kunt de controle terugnemen. Onderstaand zie je hoe jij dit kunt doen:

1 Sta jezelf toe om de emoties te voelen die je voelt
Het is belangrijk om jezelf toe te staan om de gevoelens die je hebt echt te voelen. Want wat je onderdrukt komt op een onverwacht moment sterker naar boven en dit geldt helemaal voor gevoelens. Want welke emoties je ook wegdrukt, ze zullen altijd groeien en uiteindelijk uiteen barsten op een onverwacht moment en op een dramatische manier. Verwerk boosheid, verdriet, teleurstelling of frustratie door het van je af te schrijven, door te gaan sporten of door er over te praten.

2 Vergeet niet om te ‘aarden’
Gebruik yoga, sport, meditatie of schrijven om weer tot jezelf te komen. Het is hierbij belangrijk dat je in contact staat met het heden en dat jij jezelf eraan herinnert dat je veilig bent en dat je gesteund wordt.

3 Accepteer wat er gebeurt
Je lijdt het meeste wanneer je vecht tegen het huidige moment. Dus accepteer waar je nu bent in je leven. Zeg tegen jezelf dat je de situatie zoals die nu is accepteert en dat je er nu niet tegen vecht.

4 Erken dat je een keuze hebt
Het is belangrijk om te onthouden dat jij een keuze hebt. Jij kunt van dit moment maken wat jij wilt. Jij kunt je reactie kiezen. Weet dat je altijd mag kiezen, ook als het niet zo voelt.

5 Zorg voor grenzen voor jezelf en voor anderen
Zorg dat je weet wat waar je grenzen liggen. Weet met wie je wel en niet wilt praten, weet waar je wel en niet over wilt praten en weet waar je wel of niet naar wilt luisteren. Soms moet je nee zeggen tegen bepaalde dingen of mensen. En wanneer je duidelijk voor ogen hebt wat jouw grenzen zijn dan wordt het een stuk makkelijker om deze aan te geven.

6 Maak een plan
Zorg dat je in je hoofd hebt zitten hoe je op bepaalde situaties wilt reageren.  Zo word je minder snel overvallen door mensen of situaties. Dit doe je door, zoals in een punt 5 al beschreven is, grenzen voor jezelf duidelijk te maken. In hoeverre accepteer je opmerkingen over je uiterlijk, gewicht, opmerkingen over werkprestaties door collega’s of ‘grapjes’ die niet grappig maar pijnlijk zijn. Weet voor jezelf wat je wel en niet wilt accepteren en je kunt een stuk makkelijker handelen als er iemand over je grenzen heengaat.

Zorg er daarnaast voor dat bovenstaande punten ergens in je hoofd zitten. Weet dat je mag voelen wat je voelt, maar dat het wel belangrijk is om tot jezelf te komen (zeg dit desnoods tegen jezelf in je hoofd als je tegenover een intimiderend of vervelend persoon staat). Weet dat de situatie nu eenmaal zo is, maar dat jij mag reageren hoe jij wilt en dat jij hier de keuze in hebt.

Zorg dat jij de controle niet uit handen geeft en neem het terug als je het weg voelt vloeien. Jij bent sterker dan je denkt, je hebt gewoon wat voorbereiding nodig om jezelf te wapenen tegen nare mensen en situaties. Daar is niets mis mee en zodra jij beter voorbereid bent, ben je sterker dan je ooit voor mogelijk had gehouden!

Foto sincerelyjules.com