Gezondheid

Slaapfitness, leer goed slapen om eindelijk echt uitgerust wakker te worden!

Slaapfitness, leer goed slapen om eindelijk echt uitgerust wakker te worden!
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Je kent ze vast wel, de nachten dat je ligt te woelen in je bed terwijl je geen oog dicht doet. Zo vervelend want je weet dat ’s ochtends de wekker weer gaat en elk uur dat je wakker ligt raak je eigenlijk meer gefrustreerd. Ook ik heb periodes gehad dat ik slecht sliep. Ik kon bijvoorbeeld ’s avonds niet in slaap komen of ik werd juist midden in de nacht wakker en kon dan niet meer slapen. Vervelend en niet goed voor je!

Want te kort slapen is namelijk slecht voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat jij je overdag minder goed kunt concentreren, dat je meer gaat snaaien omdat je energie te kort komt (hallo kilo’s), dat je immuunsysteem minder goed werkt en dat je sneller veroudert. Het kan zelfs de kans op een depressie of beroerte vergroten en invloed hebben op ons hart en onze bloedvaten. Dit willen we natuurlijk niet! Want een goede nachtrust betekent juist dat je vrolijker en positiever bent, dat je meer alert bent gedurende de dag en dat je langer leeft.

Kortom, het is gewoon heel erg fijn om ’s ochtends fris wakker te worden en vol energie je dag te beginnen. Je voelt je een stuk lekkerder als je jezelf niet als een zombie uit bed hoeft te slepen als de wekker gaat. Helaas is een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen hebben last van slapeloosheid, maar vinden het lastig om hier een oplossing voor te vinden. Volgens onderzoek slaapt twee op de drie(!) Nederlanders niet goed, maar doen ze er verder niets aan om dit te veranderen. Zonde want een goede nachtrust is onderdeel van een gezonde levensstijl. Gelukkig er zijn wel degelijk mogelijkheden om je slaapkwaliteit aanzienlijk te verbeteren! 

IKEA heeft enorm veel kennis als het gaat om de beste slaapervaring en begrijpt ook dat een goede nachtrust verder gaat dan alleen een goed bed. Daarom heeft IKEA in samenwerking met slaapexpert Anouk Puister van Happysleeper, Slaapfitness ontwikkeld. Er is veel onderzoek gedaan naar een goede nachtrust en Slaapfitness door IKEA is dus ook ontwikkeld op basis van wetenschappelijke inzichten. In een sessie van ongeveer 20 minuten leert slaapcoach Anouk je alles wat je moet weten om goed te slapen. Je leert slimme slaaphacks en krijgt ademhalings- en ontspanningsoefeningen, die helpen bij het in slaap komen en het bevorderen van je slaapkwaliteit.

Weet je wat nou zo handig is? Je vindt Slaapfitness op Instagram, dus als je niet kunt slapen ga je naar de highlights van @ikeanederland of het YouTube kanaal van OneFit om Slaapfitness te doen. OneFit is het sportabonnement die je binnenkort ook live verbindt met de beste work-outs in je omgeving die samen met IKEA Slaapfitness aanbiedt. Dus in plaats van in bed oeverloos scrollen door je feed als je niet kunt slapen doe je nu echt wat nuttigs op Instagram! Ik zou zeggen ontspanningsoefeningen aan en slapen maar! Nieuwsgierig naar wat het inhoudt? Hieronder zie je een kort introductiefilmpje van Slaapfitness door IKEA.

Goed slapen is gewoon heel erg belangrijk voor onze gezondheid! Maar een goede nachtrust is dus van meerdere factoren afhankelijk. Ook je slaapkamer heeft invloed op de manier waarop je slaapt. Zo is het belangrijk dat jij je slaapkamer goed kunt verduisteren en dat je een lekker kussen en een goed matras hebt. Wist je dat een matras maar 10 jaar goed blijft? De meeste mensen weten dit, maar houden hun matras toch vaak wel 20 tot 30 jaar! Daarnaast is voldoende zuurstof in je slaapkamer ook belangrijk voor een goede nachtrust. Check de Better Sleep pagina van IKEA met allerlei tips en (betaalbare) producten voor een betere nachtrust!

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk en een goede nachtrust is een essentieel onderdeel van zelfzorg. Dus wees niet 1 van die Nederlanders die niet goed slaapt, maar er verder niets aan doet. Check Slaapfitness op de Instagram van Ikea of laat je informeren op de Better Sleep pagina van IKEA en begin elke dag vol energie!

Ik ben er trots op om te vermelden dat dit artikel tot stand is gekomen in samenwerking met IKEA