Gezondheid

10 voedingsmiddelen voor het versterken van je weerstand

10 voedingsmiddelen voor het versterken van je weerstand

Een optimale weerstand is cruciaal om ziekteverwekkers buiten de deur te houden. Het mooie is dat je met voeding heel veel kunt doen om je lichamelijke afweer op peil te houden. We zetten tien weerstand versterkende voedingsmiddelen voor je op een rijtje:

1 Paprika
Paprika is een gezonde keus als je je weerstand op peil wilt houden. Deze groente staat namelijk bol van de vitamine C. Deze weerstandsvitamine ondersteunt je immuunsysteem en kan daarmee bijdragen aan je gezondheid. 

Ook levert paprika een goede hoeveelheid vitamine A, die eveneens bijdraagt aan je weerstand. Zet dus vooral vaker paprika op het menu als je je lichaamseigen afweer in topconditie wilt houden. Bijvoorbeeld met deze lekkere paprikasalade.

2 Zwarte bessen
Zwarte bessen (niet te verwarren met wilde bosbessen en blauwe bessen) zijn ontzettend gezond. Ze bevatten niet alleen veel vitamine C, maar ook een stofje dat nog veel krachtiger zou zijn als deze weerstandsvitamine. Dat maakt deze besjes een topper als het om je weerstand gaat. Je kunt ze in de zomer vers kopen en daarnaast in gedroogd en in poedervorm.

3 Granaatappel
Granaatappel bevat net als zwarte bessen een extreem krachtig stofje: anthocyanine. Ook levert deze bijzondere vrucht vitamine A, C en ijzer. Al deze voedingsstoffen dragen bij aan je weerstand, wat deze fruitsoort de moeite waard maakt om aan je eetpatroon toe te voegen. Zet bijvoorbeeld eens deze lekkere salade op tafel.

4 Broccoli
Broccoli is een hele gezonde groente omdat deze heel wat weerstand versterkende vitamines en mineralen bevat. Denk aan vitamine A, C en E, zink, ijzer en koper. Kook de broccoli zo kort mogelijk, dan blijven deze waardevolle voedingstoffen het beste behouden. 

Wist je trouwens dat je de stengel van broccoli ook kunt eten? Je hoeft alleen even de vezelige buitenkant eraf te halen, dan kun je hem rauw nuttigen. Supergezond!

5 Oesters
Zink is een mineraal dat belangrijk is voor een goede weerstand en oesters bevatten een enorme hoeveelheid van deze immuun booster. Houd je niet zo van oesters of moet je er niet aan denken om deze schaaldieren te eten? Dan is het goed om te weten dat garnalen ook een behoorlijke hoeveelheid zink bevatten. Maak deze heerlijke honing limoen gamba’s om een flinke portie van dit mineraal binnen te krijgen.

6 Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn niet alleen goed voor je haar. Met hun mineralengehalte dragen ze bij aan je weerstand. Ze bevatten namelijk alle mineralen die je afweer ondersteunen. Dat zijn zink, ijzer, koper en selenium. Je krijgt deze gezonde voedingsstoffen dus allemaal binnen als je deze pompoensalade maakt.

7 Paranoten
Paranoten zijn een aanwinst voor je immuunsysteem doordat ze ongelooflijk veel selenium bevatten, naast andere mineralen als zink, ijzer en magnesium. Dat dit laatste mineraal meer is dan een anti-stress middel, lees je in dit artikel.

Wat betreft selenium is een waarschuwing op zijn plaats. Het beste eet je namelijk niet meer dan vijf paranoten per dag, anders krijg je te veel van selenium binnen. Slechts een paar noten zijn al voldoende om aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid te komen.

8 Zalm
Zalm is niet alleen heerlijk, maar ook heel gezond. Niet alleen vanwege de omega 3-vetzuren in deze vis. Zalm bevat namelijk ook een behoorlijk grote hoeveelheid vitamine D. Hoewel je deze weerstand vitamine het beste via zonlicht kunt verkrijgen, is zalm een goed alternatief voor het geval je veel binnen bent. Trakteer jezelf dan op deze heerlijke courgettesalade met zalm.

9 Shiitake
Shiitake paddenstoelen dragen zowel in gedroogde vorm als vers bij aan een krachtig immuunsysteem. Voor dit effect zijn vooral de betaglucanen in deze paddenstoelen verantwoordelijk. Deze stofjes activeren ons immuunsysteem. Daarnaast bevatten shiitake het mineraal koper, dat eveneens onze weerstand ondersteunt.

10 Walnoten
Een gezonde snack die ook nog eens je weerstand ondersteunt? Dat zijn walnoten! Met hun gehalte aan vitamine E, B6, koper en zink helpen ze je immuunsysteem een handje. Alle reden dus om vaker walnoten te eten. Met dit lekkere recept krijg je een goede hoeveelheid van deze noten binnen.