Geluk

“Ik ben 27, ik wil niet dood. Ik houd van mijn leven.” Hartverscheurende brief geschreven door een jonge vrouw met kanker

De foto’s die je hier ziet van Holly Butcher geven niet weer wat er in haar lichaam gebeurt. Holly had Ewing’s-sarcooom, een vorm van botkanker en op haar 27ste zag ze haar einde naderen. Voordat ze overleed, schreef Holly een brief waarin ze uitlegde wat ze voelde. Toen zij vorige week overleed hebben haar ouders haar brief gepubliceerd.

“Het is een rare gewaarwording om je sterfelijkheid te accepteren als je nog maar 26 jaren oud bent. Het is gewoon één van die dingen die je wilt negeren. De dagen gaan voorbij en je verwacht gewoon dat er nog meer zullen komen. Tot het onverwachte gebeurt. Ik dacht altijd dat ik oud zou worden, gerimpeld en grijs, veroorzaakt door mijn prachtige familie (veel kinderen). Ik had een leven gepland met de liefde van mijn leven. Ik wil dit zo graag dat het pijn doet.

Dat is het ding; het leven is zo breekbaar, waardevol en onvoorspelbaar en elke dag is een gift, geen recht. Ik ben nu 27 en ik wil nog niet gaan. Ik houd van mijn leven. Ik ben gelukkig. Ik ben het verplicht aan mijn geliefden, maar ik heb er geen controle over.

Ik ben deze ‘brief voordat ik overlijd’ niet begonnen zodat de dood wordt gevreesd, ik houd van het feit dat we allemaal zo onwetend zijn over zijn onvermijdelijkheid.. Alleen als ik erover wil praten dan wordt het behandeld als een taboe onderwerp wat ons nooit zal overkomen. Dat is best lastig. ik wil gewoon dat mensen zich minder zorgen maken over de kleine onbelangrijke dingen van het leven en proberen te onthouden dat ons uiteindelijk allemaal hetzelfde lot staat te wachten. Dus doe wat je kunt doen om je tijd hier waardevol en geweldig te maken, zonder de bullshit.

Ik heb hieronder veel van mijn gedachtes opgeschreven, aangezien ik de afgelopen maanden de tijd had om over het leven na te denken. Uiteraard komen deze random dingen midden in de nacht in mijn hoofd omhoog springen!

De keren dat je zeurde over belachelijke dingen (iets wat ik de afgelopen maanden zo vaak heb opgemerkt), denk dan aan iemand die echte prolemen heeft. Wees dankbaar voor je kleine issues en stap erover heen. Het is oké om te beseffen dat iets irritant is, maar probeer er niet over door te gaan en de dag van anderen negatief te beïnvloeden.

Wanneer je dat doet, ga er dan uit en neem flinke hap van die verse Australische lucht, kijk naar de blauwe lucht en de groene bomen; het is zo mooi. Bedenk hoe gelukkig jij bent dat jij in staat bent om dit te doen – adem in en uit.

Je had vandaag misschien gedoe in het verkeer of een slechte nachtrust omdat je prachtige baby je wakker hield, of je kapper heeft je haar te kort geknipt. Je nieuwe nepnagels zijn nu al kapot, je borsten zijn te klein of je hebt cellulite op je billen en je buik wiebelt.

Laat al die shit los… Ik zweer het je, je denkt niet aan deze dingen wanneer jouw tijd is gekomen. Het is allemaal ZO onbelangrijk wanneer je naar het leven als geheel kijkt. Ik zie mijn lichaam voor mijn ogen wegkwijnen en er is niets wat ik er aan kan doen. Het enige wat ik nu wens is dat ik nog één verjaardag heb of nog één kerst met mijn familie of nog één dag met mijn partner en onze hond. Nog ééntje meer.

Ik hoor mensen klagen over hoe vreselijk hun werk is of hoe zwaar het is om te sporten. Wees dankbaar dat je fysiek in staat bent om dit te doen. Werk en sporten lijken misschien onbelangrijke dingen… tot je lichaam je niet meer toestaat om deze dingen te doen.

Ik heb geprobeerd om een gezond leven te leiden, dat was zelfs mijn grote passie. Waardeer je goede gezondheid en je functionerende lichaam – ook als het niet je ideale maat is. Zorg voor je lichaam en realiseer je hoe geweldig is het is. Beweeg het en koester het met verse voeding en maak er geen obsessie van.

Onthoud dat er meer aspecten aan een goede gezondheid zitten dan alleen je fysieke lichaam. Werk net zo hard om ook je mentale, emotionele en spirituele geluk te vinden. Op die manier realiseer jij je misschien hoe onbelangrijk het belachelijke perfecte lichaamsplaatje van social media eigenlijk is. En nu we het hier toch overhebben, verwijder elk account wat je ook maar een beetje slecht over jezelf laat voelen. Vrienden of niet.. Wees bruut voor je eigen bestwil.

Wees dankbaar voor elke dag dat je geen pijn hebt, zelfs de dagen dat je griep, een zere rug of een verstuikte enkel hebt. Accepteer dat dit balen is, maar wees dankbaar dat het niet levensbedreigend is en dat het weer weg zal gaan.

Zeur minder mensen! En help elkaar meer. Geef, geef, geef. Het is waar dat je meer geluk ervaart als je dingen voor anderen doet dan voor jezelf. Ik wou dat ik dit meer had gedaan. Sinds ik ziek ben heb ik de meest fantastische lieve mensen om me heen gehad en ben ik de ontvanger geweest van de meest lieve woorden en steun van mijn familie, vrienden en vreemden. Meer dan ik ooit terug kan geven. Ik zal dit nooit vergeten en ik ben voor altijd dankbaar voor deze mensen.

Het is raar om uiteindelijk genoeg geld te hebben om te spenderen.. terwijl je doodgaat. Dat is niet de tijd dat je uit gaat om de materiële dingen te kopen die je normaal koopt, zoals een nieuwe jurk. Het laat je nadenken over hoe raar het is dat we denken dat het het waard is om in ons leven zo veel geld te spenderen aan kleding en dingen.

Koop iets voor een vriendin of vriend in plaats van weer een nieuwe jurk, beauty product of sieraden voor die bruiloft. 1. Het kan niemand wat schelen als jij 2 keer hetzelfde aan hebt. 2. Het voelt goed. Neem hem of haar uit voor een etentje, of nog beter, kook zelf. Geef ze een kopje koffie, koop een plant, een massage of een kaars en vertel ze hoeveel je van ze houdt wanneer je dit geeft.

Heb respect voor de tijd van anderen. Laat mensen niet wachten omdat jij slecht bent in op tijd zijn. Ga eerder weg als jij één van die mensen bent en waardeer dat jouw vrienden hun tijd met jou willen delen. Ze willen niet alleen zitten, wachtend op jou. Jij zal hierdoor ook respect krijgen! Amen zuster.

Dit jaar was onze familie het erover eens dat we tijdens de feestdagen geen cadeautjes zouden doen en hoewel onze boom er een beetje zielig bijstond zonder cadeaus (ik gaf er bijna aan toe op kerstavond!) was het zo fijn. Want mensen voelden geen druk om te winkelen en deze moeite werd gestopt in het schrijven van een mooie kaart voor elkaar. En beeld je eens in, mijn familie probeert een cadeau voor mij te kopen terwijl ze weten dat ze hier uiteindelijk waarschijnlijk zelf mee opgescheept zullen zitten… gek! Het klinkt misschien suf, maar deze kaartjes betekenden meer voor mij dan elk cadeau had gedaan. Oké, dit was makkelijk voor onze familie om te doen omdat er geen kleine kinderen waren. Maar de moraal van het verhaal: cadeaus zijn niet nodig om er een betekenisvolle kerst van te maken. En weer door.

Gebruik je geld voor ervaringen. Of mis in ieder geval geen ervaringen omdat je al je geld hebt gespendeerd aan materiële shit. Doe de moeite om een dagje naar het strand te gaan. Loop met je blote voeten door het water en graaf je tenen in het zand. Maak je gezicht nat met zeewater.

Ga de natuur in. Probeer in het moment te zijn in plaats van te proberen om alles te zien via het schermpje van je telefoon. Het leven is niet bedoeld om te leven door een schermpje of het krijgen van de perfecte foto.. geniet van het moment mensen! Stop met proberen het vast te leggen voor andere mensen!

Random retorische vraag: Zijn de uren die jij elke dag spendeert aan haar en make-up het echt waard? Ik heb dit nooit begrepen van vrouwen.
Sta vroeg op en luister naar de vogeltjes terwijl je kijkt naar de prachtige kleuren van de zon die opkomt.

Luister naar muziek, luister echt. Muziek is therapie. Oude is het beste.

Knuffel je hond. Boven alles, ga ik dat echt missen.

Praat met je vrienden. Leg je telefoon weg. Gaat het goed met je?

Reis als je dit wilt, doe het niet als je dit niet wilt.

Werk om te leven, leef niet om te werken.

Serieus, doe wat je gelukkig maakt.

Eet de taart. Zonder schuldgevoel.

Zeg nee tegen de dingen die je eigenlijk niet wilt doen.

Voel je niet onder druk gezet om te doen wat anderen denken dat een betekenisvol leven is… jij wilt misschien niet een uitzinnig leven en dat is oké.

Vertel, elke keer als je de kans krijgt, tegen je geliefden dat jij van ze houdt en houd van ze met alles wat je in je hebt.

En onthoud dat als iets je een slecht gevoel geeft, jij de macht hebt om dit te veranderen – in werk of liefde of wat dan ook.

Je weet niet hoeveel tijd je op deze aarde hebt, dus verspil het niet aan je slecht voelen. Ik weet dat dit altijd wordt gezegd, maar het is gewoon waar.

Hoe dan ook, dit is gewoon het levensadvies van een jonge meid, doe er mee wat je wilt!

Oh en nog een laatste ding. Als je het kunt, doe een goede daad voor de mensen (en mijzelf) en begin met het regelmatig geven van bloed. Het geeft je een goed gevoel met de bonus dat je ook nog eens levens redt. Ik heb het gevoel dat mensen hier niet aan denken, terwijl elke donatie 3 levens kan redden! Dat is een enorme impact die iedereen kan hebben en het proces is super simpel.

Bloeddonatie (meer zakken dan ik kan tellen) hebben mij geholpen om nog een jaar te leven. Een jaar waar ik voor altijd dankbaar voor zal zijn en waardoor ik nog wat tijd hier op aarde met mijn familie, vrienden en hond kon doorbrengen. Een jaar waarin een paar van de mooiste momenten van mijn leven heb gehad.

… Tot we elkaar weer ontmoeten.

Hol.