Gezondheid

Gezond snacken? Probeer de paranoot eens!

Soms heb je lekkere trek of wil je gewoon even je honger stillen, dan is het makkelijk om een greep in de koekjestrommel te doen.  Zonde want dan krijg je alleen maar lege calorieën binnen terwijl jij je honger of lekkere trek ook kan stillen op een gezonde manier! Denk bijvoorbeeld eens aan ongebrande noten. Noten zijn namelijk een heerlijk en verantwoorde snack die je LDL-cholesterol verlagen, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. 

Een lekkere en voedende noot is de paranoot. Heb jij wel eens gehoord van de paranoot? Deze noot mogen we met recht een superfood noemen! Paranoten bevatten gezonde vetten en eiwitten en weinig koolhydraten. Uniek aan de paranoot is de hoeveelheid selenium wat in de paranoot zit. Selenium is een sterke antioxidant die in bijna geen enkel ander product in dezelfde hoeveelheid voorkomt als in paranoten. 

Selenium heeft een beschermende en positieve invloed op ons immuunsysteem en in combinatie met vitamine E werkt het als een antioxidant. Er zijn meerdere studies die uitwijzen dat een hoog selenium gehalte de kans op onder andere borst-, long- en prostaatkanker vermindert. Één paranoot bevat 67 gram vet, 14 gram eiwitten, 4,5 gram koolhydraten en 4,9 gram mineralen en vitaminen. En 4,9 gram mineralen en vitaminen lijkt niet veel, maar door het selenium is dit lekkere nootje toch echt hartstikke gezond!

Als je noten als snack gebruikt is belangrijk om er niet te veel van te eten, is het belangrijk om voor ongezouten en ongebrande noten te kiezen. Ongebrande noten zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Paranoten worden sowieso nooit gebrand. Ze zijn lekker als snack of in stukjes in salade om deze een extra bite te geven. 

Let wel op: slik niet meer dan 200 microgram selenium want dit kan giftig worden. Met maar twee paranoten per dag heb je de dagelijkse behoefte aan selenium al binnen. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad moet een gemiddeld persoon tussen de 50 en 150 microgram selenium binnenkrijgen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten tussen de 75 en 150 microgram selenium binnenkrijgen. Voor sporters wordt aanbevolen om de dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram te nemen om van de voordelen van selenium te genieten.