Diner Recepten

Open lasagne met witte asperges en ricotta-saus

Open lasagne van witte asperges
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Vorige week bereikte mij het nieuws dat het seizoen van de asperges extra vroeg is begonnen. En ze ook nog eens half zo duur zijn. Lang leve de nieuwe teelttechnieken! Hoewel de verlaagde prijs de bijnaam ‘het witte goud’ misschien niet meer echt eer aan doet, het eten van asperges voelt altijd als een bijzonder feestje. Niet iets wat je zomaar even doordeweeks naar binnen schuift. Dat deed ik stiekem wel toen ik dit gerecht ging uitproberen. Dat terzijde ?

In alle bescheidenheid wil ik toch iedereen van harte aan bevelen om dit gerecht te maken! Want het is echt een heerlijke feestmaaltijd. Maar ook van elke dag eigenlijk waar je een feestje van wil maken.

Bereidingstijd: 
30 minuten

Portie: 
2 personen

Oventijd: 
10 minuten

Benodigdheden: 
oven, grillpan/bakpan, kookpan

Ingrediënten

 • 500 g witte asperges
 • 100 g doperwten
 • 6 verse lasagnebladen
 • 1 courgette
 • Optioneel: 2 zalmmoten

ricotta saus

 • 1 bakje ricotta
 • sap van 1 citroen
 • handvol verse basilicum
 • verse bieslook
 • 2 el kappertjes

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
 2. Snij de uiteinden van de asperges af, circa 1.5 cm. Schil de asperges met een dunschiller vanaf ongeveer drie cm onder het kopje naar het uiteinden toe. Leg de asperges in een grote pan en giet zo veel water in de pan dat de asperges volledig onder water staan. Leg een deksel op de pan en breng het water aan de kook. Draai het vuur laag als het water net borrelt en laat de asperges (afhankelijk van de dikte) 6 tot 10 minuten garen. Controleer of de asperges gaar zijn door met een vork er in te prikken. De asperges gaan nog tien minuten in de oven, dus ze mogen nog een lekkere beet hebben.
 3. Snij de basilicum grof en knip of snij de bieslook fijn. Doe alle ingrediënten van de ricottasaus in een kom en meng dit met een lepel goed met elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 4. Was de courgette en snij de courgette in dunne plakken. Dit kan met een dunschiller of kaasschaaf. Verhit olijfolie in een grillpan en gril de plakken courgette voor circa 3 minuten. Draai ze halverwege om. Leg de gegrilde plakken op een bord.
 5. Voeg de lasagnebladen voorzichtig toe aan een pan met kokend water en kook deze in circa 3 minuten gaar. Giet de pan af en haal de bladen er voorzichtig uit. Het handigst is om ze naast elkaar te leggen zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
 6. Het stapelen kan beginnen! Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg hier 3 asperges in met ruimte tussen elkaar. Leg op de asperges 1 lasagneblad. De asperges steken aan beide kanten onder het lasagneblad uit. Dit hoort! Schep een lepel saus op het blad. Vervolgens kunnen er doperwten overheen gestrooid worden en circa 2 a 3 courgetteplakken. Herhaal dit. Vanaf de 2e laag kun je de asperges doormidden snijden en eventueel halveren. Verdeel de stukken asperges over de lagen. Het maakt ook niet heel veel uit hoe je stapelt. Als het goed is heb je 4 of 5 lasagnebladen nodig voor het maken van de lasagne.
 7. Zet de lasagne voor nog circa 10 minuten in de oven.
 8. Bak eventueel 2 zalmmoten in olijfolie in een grillpan in circa 6 minuten. Draai de zalmmoot halverwege om.

Charleyparsley.nl

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie