Gezondheid

Zenuwen, stress of overprikkeld? Zo voel jij je weer kalm en energiek

stress spanning bional

We kennen (helaas) bijna allemaal het gevoel van zenuwen die door ons lichaam gieren of een gespannen gevoel in ons lijf. Hierdoor zijn we niet onszelf, kunnen we ons moeilijk concentreren en kunnen we ons onrustig, vermoeid en sneller geïrriteerd voelen. Dit is absoluut geen prettig gevoel en geloof me, ik kan het weten!

Tijdens mijn burn-out had ik constant last van spanningen en onrust in mijn lijf. Gelukkig heb ik dit nu niet meer constant, maar bepaalde situaties kunnen dit gevoel toch weer oproepen en dat is vervelend. Want het gaat verder dan wat gezonde spanning en dat is niet fijn! Een tijdje geleden deed ik op mijn Instagram account een kleine pol. In mijn stories vroeg ik wie van mijn volgers er ook wel eens last hadden van die irritante zenuwen als ze te veel op hun bordje hadden. En 90% (!) gaf aan dat ze hier regelmatig last van hadden. Wauw, dat is echt heel veel. 

We staan dus allemaal onder grote druk en ik denk dat de situatie waarin we nu zitten door het Coronavirus hier niet aan mee werkt. Maar er zijn manieren die echt helpen om je weer kalm en ontspannen te voelen. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

1 Meditatie
Neurowetenschappers van de Universiteit van Harvard hebben een studie gedaan naar de voordelen van meditatie op het brein. En wat blijkt: hoe meer we mediteren hoe minder stress en angsten we hebben. Zelfs als je voor het eerst, en maar 20 minuten mediteert, heeft een mediatiesessie al significante invloed op je hersenen! In de afbeelding hieronder zie je hoe de beta golven (weergegeven in heldere kleuren aan de linkerkant) drastisch worden verminderd tijdens de meditatie (rechts ). Neem daarom elke dag minimaal 10 minuten de tijd om te mediteren. Dit kan heel eenvoudig via een app op je telefoon. Kleine moeite, grote winst! 

Afbeelding van het brein voor en na meditatie

2 Ga naar buiten
Wij hebben het geluk dat we nog naar buiten mogen tijdens de Coronacrisis.  Dat is fijn want de natuur is goed voor ons brein. De natuur (en zelfs het kijken naar natuurfilms) vermindert boosheid, angst, stress en verhoogt aangename gevoelens. Wanneer je in de natuur bent voel je je niet alleen emotioneel beter maar het draagt ook bij aan je fysieke welzijn. Omdat het je hartslag en bloeddruk verlaagt en het vermindert de productie van stresshormonen. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs de aanwezigheid van planten in ziekenhuizen, kantoren en scholen een aanzienlijke invloed heeft op stress en angstgevoelens.