Geluk

8 belangrijke levenslessen die je voor je 30ste hebt geleerd

8 belangrijke levenslessen die je voor je 30ste hebt geleerd

Er zijn zoveel lessen die we leren naarmate we ouder worden. Lessen waarvan je soms zou willen dat je ze eerder had geleerd zodat je ze op jongere leeftijd al kon toepassen. Maar ze zeggen niet voor niets, wijsheid komt met de jaren…

1 Geld zal niet al je problemen oplossen
Geld is een middel, het zorgt ervoor dat je de dingen kunt kopen die je nodig hebt en die je leuk vindt. Maar het is niet de oplossing voor al je problemen. Er zijn veel mensen die gelukkig zijn met weinig en er zijn veel mensen die enorm veel hebben en die een ongelukkig leven hebben.

Natuurlijk is het vreselijk om in armoede te leven, dat zal niemand ontkennen. Maar het is wel goed om te beseffen dat geld er niet voor zorgt dat je relatie werkt, dat je minder eenzaam bent en andere dingen die er echt toe doen. Geluk is niet te koop.

2 Heb geduld
Wanneer we jonger zijn hebben we soms het gevoel dat alles in 1 keer moet gebeuren. We hebben een plan, een doel en willen dit zo snel mogelijk bereiken. We willen de ware liefde vinden, een fantastische carrière, kinderen en alles op het tempo wat wij in ons hoofd hebben.

Doe een stap terug, overhaast geen dingen. Wacht eens af en kijk eens waar het leven je brengt, neem de tijd om je beslissingen te nemen. Geniet van je dagen, van het eten wat je eet, van de mensen met wie je bent. Sta jezelf toe om eens rustig na te denken, om te lanterfanteren.

Natuurlijk is het hebben van doelen en het ondernemen van actie belangrijk. Maar niet alles hoeft NU te gebeuren, neem je tijd. Alles nu willen staat bijna garant aan een burn-out en kan ervoor zorgen dat alles juist aan je voorbij gaat.

3 Je kunt het niet iedereen naar de zin maken
Niet iedereen hoeft het met je eens te zijn, of je zelfs leuk te vinden. Het is menselijk om aardig gevonden te willen worden, te willen worden gerespecteerd en gewaardeerd, maar niet ten koste van je eigen geluk. Andere mensen kunnen je nooit de waardering geven waarnaar je opzoek bent, dit komt vanuit je hart. Dus spreek je uit, blijf bij je standpunt, dwing respect af en blijf trouw aan je normen en waarden.

4 Je gezondheid is je meest waardevolle bezit
Je gezondheid is van onschatbare waarde, koester het daarom altijd. Heb er respect voor en bescherm het. Het hebben van een goede gezondheid, het leven van een leven zonder constante pijn wordt zo vaak voor lief genomen. We hoeven ons er geen zorgen om te maken dus besteden we er ook niet zo veel aandacht aan. Maar dit zouden we wel moeten doen! Zorg voor een gezond hart, een kankervrij lichaam, je botten en ga zo maar door, door te sporten en gezond te eten. Zorg nu voor je gezondheid, voordat je er later spijt van krijgt.

5 Je krijgt niet altijd wat je wilt
“Het leven is wat je overkomt, terwijl je druk bezig bent om andere plannen te maken”, John Lennon. Hoe goed je dingen ook plant en hoe hard je ook werkt, sommige dingen lopen gewoon niet zoals je wilt dat ze lopen… en dat is prima. We hebben allemaal verwachtingen van hoe het ‘ideale’ leven eruit ziet, maar vaak is de realiteit anders. Soms komen onze dromen niet uit of veranderen we zelf onze plannen. Soms moeten we eerst onderuit gaan voordat we ons juiste levenspad vinden.

6 Het draait niet allemaal om jou
Jij bent niet het middelpunt van ons universum. Het is moeilijk om de wereld te bekijken vanuit de ogen van iemand anders, vooral omdat we altijd zo zijn gefocust op ons eigen leven en ons eigen perspectief. Het is normaal om je heel erg bewust te zijn van alles wat er in je eigen leven gebeurt. Maar het is ook belangrijk om aandacht te schenken aan de dingen die er om je heen gebeuren. Hoe andere mensen het hebben, hoe andere mensen leven. Dit plaatst dingen in het juiste perspectief.

7 Het is niet erg om dingen niet te weten
Niemand weet alles en heeft alles voor elkaar. Het is absoluut niet erg om te zeggen: “ik weet het niet”. Te doen alsof je perfect bent maakt je niet perfect. Het maakt je neurotisch en onzeker. We hebben het idee dat we ons moeten schamen voor onze imperfecties en onzekerheden, maar dit is helemaal niet nodig. Niemand is perfect en dat is maar goed ook! We maken allemaal fouten en maken een potje van dingen. We leren gaandeweg.

8 Liefde is meer dan een gevoel, het is ook een keuze
De eerste fase van verliefdheid duurt niet eeuwig. Maar dat betekent niet dat liefde ook niet eeuwig duurt. Liefde is niet alleen een gevoel, het is ook een keuze. We kiezen ervoor om irritaties te laten gaan, om aardig, lief en trouw te zijn. Soms is het moeilijk, soms gaat het vanzelf.