Gezondheid

Hoe weet ik of ik chlamydia heb?


De kans is groot dat je weleens van chlamydia gehoord hebt. Dit is namelijk de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) in Nederland. Deze bacterie wordt overgedragen door middel van seksueel contact. Een condoom beschermt in de regel goed tegen chlamydia, maar toch kun je deze SOA ook oplopen als je veilig vrijt. Twijfel je of je chlamydia hebt? In deze tekst vertellen wij je hoe je dit kunt achterhalen. 

Chlamydia symptomen

Een van de redenen dat chlamydia in Nederland veel voorkomt, is dat veel mensen niet weten dat ze deze SOA bij zich dragen. Dit komt doordat chlamydia lang niet altijd gepaard gaat met klachten. Toch zijn er genoeg mensen die wel klachten hebben. Ervaar je een pijnlijk en/of branderig gevoel tijdens het plassen? Dan is het goed mogelijk dat je chlamydia hebt. Dit is namelijk één van de symptomen van deze SOA. Daarnaast kan er afscheiding uit je penis, vagina of anus komen als je besmet bent met chlamydia. Een jeukende anus en bloed bij de ontlasting zijn ook chlamydia symptomen. Vrouwen kunnen bovendien bloed verliezen uit de vagina. Dit kan op willekeurige momenten gebeuren, maar ook tijdens of na het vrijen. 

Gevolgen van chlamydia

Sommige mensen beweren dat je onvruchtbaar kunt worden als je chlamydia hebt. Dit is niet direct reden tot paniek, want het overkomt minder dan één procent van de mensen die deze SOA heeft. Op de korte termijn kun je wel een aantal vervelende gevolgen ervaren. Vrouwen kunnen te maken krijgen met ontstoken eileiders of een ontsteking in de onderbuik, terwijl er bij mannen een ontsteking in de bijbal of prostaat kan ontstaan. 

Doe een SOA-test

Ondanks dat lang niet iedereen hinder ondervindt van chlamydia, is het voor jezelf handig om te weten of je besmet bent met deze SOA. Je kunt dit het beste achterhalen door een SOA-test in Utrecht te doen. Je weet dan binnen maximaal twee werkdagen of je chlamydia hebt. Duurt dit jou te lang? Kies dan voor een sneltest. In dat geval krijg je de uitslag van de SOA-test binnen 90 minuten. Als je naar een kliniek gaat om je te laten testen op deze SOA, bespreek je samen met de arts of verpleegkundige op welke manier(en) je getest wordt.

Anoniem testen is mogelijk

Veel mensen schamen zich voor een SOA. Geldt dit ook voor jou? Dan wil jij je misschien anoniem laten testen op chlamydia. Voor een anonieme SOA-test kun je tevens bij OneDayClinic terecht. Je hoeft namelijk geen persoonsgegevens door te geven, want je ontvangt een nummer dat gekoppeld wordt aan jouw testresultaten. Hierdoor hoeft niemand te weten te komen dat jij een chlamydia test hebt gedaan of besmet bent met deze SOA. De resultaten worden overigens binnen twee weken automatisch uit het systeem verwijderd. Indien je positief wordt getest op chlamydia kan je ook meteen behandeld worden bij OneDayClinic.